geometria
izka: mam takie dziwne zadanko pomoże ktoś?
Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2 cm. Oblicz pole i obwód
tego trapezu.....

8 kwi 18:51
longcatt: chyba coś ci się pomieszało, mówisz o kwadracie a mamy obliczyć pole trapezu?
8 kwi 19:00
Kejt: kwadrat jest trapezem

a − długość boku
a
√2 − długość przekątnej
a+2=a
√2
a=...
P=a
2=..
Ob=4a
8 kwi 19:02
izka: no fakt jeżeli kwadrat jest trapezem i o to tu chodzi to będzie tak:
a+2=a
√2
a
√2−a=2
a(
√2−1)=2 /:(
√2−1)
| | 2 | | √2+1 | | 2(√2+1) | | 2√2+2 | |
a= |
| * |
| = |
| = |
| =2√2+2 |
| | √2−1 | | √2+1 | | (√2)2−12 | | 2−1 | |
Ob=4*(2
√2+2)=8
√2+8
P=(2
√2+2)
2=(2
√2)
2+8
√2+4=4*2+8
√2+4=8
√2+12
prawda
8 kwi 19:28
Kejt: tak
8 kwi 19:30
izka: Dzięki wielkie
8 kwi 19:31
Kejt: nie ma sprawy
8 kwi 19:34