calki help
ewa: jak obliczyc calke oznaczona

| | (√x+1)2 | |
∫ |
| dx calka oznaczona od 1 do 4 |
| | x | |
8 kwi 10:58
Jack:
podnieś do kwadratu i rozdziel na trzy calki.
8 kwi 11:27
ewa: nie wychodzi mi
8 kwi 11:33
Jack:
napisz...
8 kwi 11:39
ICSP: (
√x + 1)
2 = x + 2
√x + 1
| x + 2√x + 1 | | 2√x | | 1 | |
| = 1 + |
| + |
| |
| x | | x | | x | |
| | 2√x | | 1 | | 2√x | | 1 | |
∫ 1 + |
| + |
| dx = ∫ 1dx + ∫ |
| dx+ ∫ |
| dx= x+C + 2∫x−12dx |
| | x | | x | | x | | x | |
+lnx + C =
| | x12 | |
= x + lnx + 2C + 2* |
| + C = x + lnx + 4x12 + 3C. Gdzieś musiałem |
| | 12 | |
się machnąć:( To moja pierwsza całka którą liczę
8 kwi 13:14
Jack:
całka miała być oznaczona, a nie nieoznaczona...

Poza tym skoro C
1 to stała z pierwszej
całki, C
2 i C
3 z kolejnych całek, to suma C
1+C
2+C
3 też jest stała i można zapisać po
prostu C. Wynik jest ok.
8 kwi 13:20
ICSP: [x + lnx + 4{12+C]41. Teraz już tylko podstawić?
8 kwi 13:23
ICSP: ułamka nie domknąłem:(
8 kwi 13:23
Jack:
tak
8 kwi 13:31
Trivial:
Witaj
ICSP, witaj
Jack.
8 kwi 13:31
ICSP: Cześć
Trivial
8 kwi 13:32
Jack:
Hej
8 kwi 13:34
Jack:
nie zauważyłem.... Licząc całkę oznaczoną możemy pominąć tę stałą C (skrócą się po prostu) i
pisać już bez tego C.
8 kwi 13:35
ICSP: Zawsze jest tylko jedna stała C nie ważne na ile całek to rozbiję

?
8 kwi 13:39
Trivial: tak.
8 kwi 13:40