prawdopodobieństwo
kamil: jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia kostką rzucając 3 razy co najmniej 11 oczek
8 kwi 11:57
Chris: Ω=63=216
zdarzenia sprzyjające:
suma oczek równa się 11 . Ilość zdarzeń 3 (443, 344, 434)
suma oczek większa od 11 Ilośc zdarzeń 33
P= (33+3)/216
8 kwi 12:09
b.: Ω ok, ale dalej nie... (co np. z 146, 236 albo 255)
swoja droga, latwiej bedzie policzyc zdarzenia niesprzyjajace, tzn. takie, w ktorych suma oczek
wynosi co najwyzej 10
wyjasnienie: 'na poczatku wylosujemy 1−3' = w pierwszym rzucie wypadla 1, w drugim −− 3
zaczne rozwiazanie:
jesli na poczatku wylosujemy 1−1, 1−2, 2−1, 2−2, 1−3, 3−1 to dalej mozemy wylosowac cokolwiek
(6*6=36 mozliwosci)
jesli na poczatku dostaniemy 1−4, 2−3, 3−2 albo 4−1, to dalej mozemy wylosowac cokolwiek od 1
do 5 (4*5=20 mozl.)
jesli na poczatku dostaniemy 1−5, 2−4, 3−3, 4−2 albo 5−1, to dalej mozemy wylosowac cokolwiek
od 1 do 4 (5*4=20 mozl.)
dokoncz...
8 kwi 12:29