funkcje kwadratowe
gaga: potrzebuje Pomocy Waszej!
1)Znajdz wzór funkcji kwadratowej,wiedząc,ze funkcja ta przyjmuje wartosci dodanie wyłacznie w
przedziale (−3; 1) oraz ze do jej wykresu nalezy punkt A=(−2,6)
2)Czy funkcja y=−x²+4x+30 osiaga wartosc najmniejsza,czy najwieksza.Ile wynosi ta wartosc i dla
jakiego argumentu jest przyjmowana?
proszę!
8 kwi 20:20
Agata: 1) jeśli funkcja kwadratowa przyjmuje wartości dodatnie tylko w tym przedziale, to znaczy, że
parabola jest smutna, ma ramiona skierowane w dól, a jej miejscami zerowymi są liczby −3 i 1
skorzystaj ze wzoru f(x)= a(x−x1)(x−x2) podstawiając pod x1 i x2 miejsca zerowe, a pod x i
y współrzędne punktu
8 kwi 20:47
Agata: później masz wyliczone a, podstawiasz do tego wzoru bez x i y, wymnażasz i jest wzór ogólny
8 kwi 20:50
Agata: 2) współczynnik a jest ujemny, więc parabola jest smutna, ramiona ma skierowane w dół, zatem
funkcja osiąga wartość największą, wystarczy wyliczyć współrzędne wierzchołka wzorów i q
będzie wartością największą, p będzie argumentem
8 kwi 20:53
gaga: Dziekuje ,bardzo

pomogło,chyba
8 kwi 21:57
gaga: Dziekuje ,bardzo

pomogło,chyba
8 kwi 21:57