chemia pomocy
Wiola: zad. 2.
Oblicz:
a) stężenie procentowe roztworu sacharozy, powstałego przez rozpuszczenie 6,43 grama cukru w 57
gramach wody.
b) stężenie procentowe roztworu kwasu octowego powstałego przez zmieszanie 24 gramów roztworu
kwasu octowego o stężeniu 30 % z 68 gramami roztworu o stężeniu 15%.
8 kwi 23:22
UCSP: Cp= ms/mr * 100%
9 kwi 00:54
Wiola: dzięki za wzór przypuszczam, ze jest na stężenie procentowe, tylko jest mały problem, bo ja
dosyć dawno już skończyłam szkołę średnią a te zadania pomagam zrobić znajomemu, który pracuje
na delegacjach i postanowił ukończyć zaocznie liceum dla dorosłych, więc wdzięczna bym była za
rozwiązanie i komentarz do zadania

Pozdrawiam i dziękuję
Wiola
9 kwi 01:07
Wiola: proszę o rozwiązanie krok po kroku, będę wdzięczna, bo sama szkołę średnią mam dawno za sobą,
więc materiał ten musiałabym odświeżyć sobie na nowo. Pomagam po prostu komuś kto uczy się
zaocznie w liceum dla dorosłych i jest w tej chwili w delegacji w pracy, a jest dla mnie
bardzo ważny. Proszę o pomoc, nie chciałabym, żeby zawalił rok. Dziękuję i pozdrawiam
serdecznie.
9 kwi 22:03
Wiola: Ktoś mi pomorze to wyliczyć?
10 kwi 18:47
Wiola: może mi ktoś pomorze to rozwiązać sam wzór to jeszcze nie wszystko, dla mnie trzeba jaśniej
11 kwi 13:40
Mateusz: a)
masa roztworu = masa substancji rozpusczonej(u nas sacharozy)+ masa rozpuszczalnika(u nas wody)
| | ms | |
C%= |
| *100% ms−masa substancji rozpuszczonej mr−masa roztworu |
| | mr | |
b) są dwa sposoby
I skorzystanie z reguły mieszania roztworów o roznych stężeniach:
a*A+b*B=(a+b)*C
a−masa 1 roztworu
b−masa drugiego roztworu
C−stężenie nowego roztworu
inna wersja tej zaleznosci to tzw krzyż stężeń
| | ms | |
II sposob to skorzystanie z tego wzoru dwa razy C%= |
| *100% liczymy ile gramów kwasu |
| | mr | |
jest w kazdym roztworze czyli wyznaczamy m
s i liczymy mase roztworu która w tym przypadku
jest sumą mas obu roztworów i dalej stężenie procentowe
11 kwi 15:01
Wiola: czyli
a)C%= 6,43 g / 57g * 100% = 0,11 * 100%= 0,11% ? czy tak to ma być?
b) nie bardzo to jest dla mnie nadal jasne

ciężko ze mną
wiesz dzięki Mateusz za pomoc jest nieoceniona

Pozdrawiam
12 kwi 01:29
Gustlik: Wiolu − wskazówkę masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=2323 .
ad a) stężenie procentowe roztworu sacharozy, powstałego przez rozpuszczenie 6,43 grama cukru w
57 gramach wody.
kubek nr 1 100 %, 6,43 g (100 % bo czysty cukier)
kubek nr 2 0 %, 57 g (0 % bo czysta woda)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem x %, 63,43 g roztworu
100*6,43+0*57=x*63,43 → teraz rozwiąż to równanie.
ad b) stężenie procentowe roztworu kwasu octowego powstałego przez zmieszanie 24 gramów
roztworu
kwasu octowego o stężeniu 30 % z 68 gramami roztworu o stężeniu 15%.
kubek nr 1 30 %, 24 g (I roztwór)
kubek nr 2 15 %, 68 g (II roztwór)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem x %, 92 g roztworu
30*24+15*68=x*92 → teraz rozwiąż to równanie.
12 kwi 02:09
Wiola: czyli a) I sposób: 100*6,43+0*57=x*63,43
643 =63,43x
63,43x = 643 /63,43
x=10,13 %
II sposób: Cp=?, ms= 6,43g , mro= 57g
mr (masa roztworu)= 6,43 + 57 = 63,43 g
Cp= ms/mr * 100%
Cp= 6,43/63,43 * 100 %= 10,13%

Dziękuje za wytłumaczenie i cierpliwość rozumiem już i pozdrawiam
15 kwi 00:54
Wiola: b) stężenie procentowe roztworu kwasu octowego powstałego przez zmieszanie 24 gramów roztworu
kwasu octowego o stężeniu 30 % z 68 gramami roztworu o stężeniu 15%.
kubek nr 1 30 %, 24 g (I roztwór)
kubek nr 2 15 %, 68 g (II roztwór)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− razem x
%, 92 g roztworu
30*24+15*68=x*92
720+1020=92x
92x =1740 /92
x= 18,92 % ? czy to już koniec zadania czyli to jest obliczone stężenie procentowe roztworu
kwasu octowego

?
a jak jest tym drugim sposobem, bo liczyłam ale się coś pogubiłam? proszę o sprawdzenie

Dziękuje i pozdrawiam
15 kwi 01:38
Wiola: przepraszam ma być x= 18,91%
15 kwi 12:39
Wiola: a jak jest drugim sposobem czyli wykorzystując wzór Cp dwa razy i licząc masę substancji?
15 kwi 12:41