fast plz
Misiek: czy −|15| = 5 ?
8 kwi 13:51
Misiek: tam jest:
−|jedna piąta|
8 kwi 13:52
Trivial: nie.
8 kwi 13:53
Misiek: bo mam zadanie: suma odległości punktu P=(3,1) od prostych o równaniach x=1 i y=−2 jest równa ?
podstawiłem to do wzoru "odległość punktu od prostej" i mi wyszło −|jedna piąta|... a poprawna
odpowiedź to 5 −.−
8 kwi 13:57
Trivial:
8 kwi 14:02
Misiek: własnie nie chodzi o rysunek a obliczenia ale juz je wykonałem sam

dzieki
8 kwi 14:05
Misiek: obliczyłem to... tylko jeśli:
|3+(−2)| = 5 to wtedy mam dobrze
8 kwi 14:12
Trivial:
To coś źle ci wychodzi.
8 kwi 14:16
Trivial:
| | |Ax0 + By0 + C| | |
d(P, k) = |
| , gdzie P = (x0, y0), k: Ax + By + C = 0. |
| | √A2 + B2 | |
| | |1*3 + 0*1 − 1| | |
dx = |
| = 2, dla kx: x − 1 = 0 |
| | √12 + 02 | |
| | |0*3 + 1*1 + 2| | |
dy = |
| = 3, dla ky: y + 2 = 0. |
| | √02 + 12 | |
8 kwi 14:21