Środek okregu
Misiek : Środek okręgu o równaniu x
2+y
2+6x−8y−119=0 ma współrzędne ?
Sama odpowiedź mało mnie interesuje.. chciałbym się dowiedzieć jak to obliczyć

Z góry dziękuję za wytłumaczenie!
8 kwi 10:57
Wojteq66: Starasz się zwinąć to do wzoru skróconego mnożenia,
x2 + 6x +9 + y2 −8y+16 − 94 =0
(x+3)2 + (y−4)2 = 94 => S=(−3, 4)
8 kwi 11:12
Bizon: musisz to równanie okręgu doprowadzić (przekształcić) do takiej postaci z której odczytasz te
współrzędne ..
8 kwi 11:13
Wróżka: dzięki chłopaki

!
8 kwi 11:21
Misiek : ja również teraz już rozumiem
8 kwi 11:22
Misiek : chociaż czekaj jakbyś mi to jeszcze rozpisał bo mi coś innego znowu wychodzi

który wzór i
jak dokładnie robiłeś jeśli można
8 kwi 11:29
Misiek: Proszę wytłumaczcie mi to jeszcze raz

nie umiem dojść do tego −.−
8 kwi 11:44
Wojteq66: (a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2 − mówi Ci to coś

?
8 kwi 11:47
Misiek: Tak, ale dalej nie umiem tego dobrze podstawić.
Rozwiń to dla mnie jeśli można...
8 kwi 11:50
Misiek: nie rozumiem skąd w Twoich obliczeniach znalazło się +16−94
8 kwi 11:50
Misiek: naprawe nie rozumiem tego... proszę wytłumaczcie mi to
8 kwi 11:58
Wojteq66: rozbiłem liczbe 119 tak, żebym później mógł skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia. Ale tam
się pomyliłem, poprawnie powinno być:
x
2 + 6x +9 +y
2 − 8y + 16 − 144 = 0 (zauważ, że 9 + 49 − 144= −119)
i podstawiając do wzoru:
(x+3)
2 + (y−4)
2 = 12
2
Środek się nie zmieni przez ten błąd wcześniejszy S=(−3,4), ale promień (12) tak (choć w
zadaniu o niego nie pytają)
8 kwi 12:33
Wojteq66: znów źle napisałem ,3cia linijka− (zauważ, że 9 + 16 − 144= −119 ) przepraszam nie spojrzalem
i źle wysłałem
8 kwi 12:34
8 kwi 12:37
Misiek: teraz juz zrozumiałem

dzieki wielkie ! pozdrawiam
8 kwi 12:54
Misiek: mam łatwiejszy sposób

dla zainteresowanych

wykorzystałem wzór równania okręgu, który brzmi x
2+y
2−2ax−2by+c=0
podstawiłem do wzoru i wyszło

S=(−3,4)
8 kwi 13:22