Jak to obliczyć?
invisible: Jak to obliczyć?
64−4/3=
64 do −4/3=
8 kwi 09:54
8 kwi 09:58
invisible: przecież to nie wyjdzie
8 kwi 10:05
Wojteq66: A jakby to tak ugryźć...
8 kwi 10:30
Wojteq66: | | 1 | |
Pomyłka, wychodzi |
| , w poprzednim podniosłem 2 9  |
| | 256 | |
8 kwi 10:31
invisible: Ale dlaczego do 2−8?
8 kwi 10:34
Wojteq66: | | 4 | |
działasz na potęgach, 6*(− |
| )=−8  |
| | 3 | |
8 kwi 10:36
invisible: no tak ale wynik ma wyjść 1512
8 kwi 10:38
Wojteq66: | | 1 | |
Mhm, to nie wiem, jak dla mnie wynik powinien być |
| ... Ale poczekaj może ktoś inny |
| | 256 | |
sprawdzi i poprawi mnie.
8 kwi 10:40
invisible: no tak poczekam w koncu kiedys musze sie tego nauczyć

Dzięki
8 kwi 10:42
Wojteq66: a czego tutaj nie rozumiesz?
8 kwi 10:48
invisible: Jakim sposobem ma wyjsc ten wynik i jak to obliczyc
8 kwi 11:00
Wojteq66: liczbę 64
4 niewygodnie jest wrzucić pod pierwiastek 3 stopnia, dlatego zamieniasz 64 na
| | 4 | |
przyjaźniejszą postać 26. Więc masz (26) a to jeszcze do potęgi (− |
| ), ze wzoru na |
| | 3 | |
| | 4 | |
potęgę potęgi, mnożysz je ze sobą ( 6* (− |
| ) i po skróceniu otrzymujesz 2−8. Tutaj |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
już z górki, bo masz potęgę ujemną, więc zamieniasz na odwrotność ( |
| )8 = |
| . Mam |
| | 2 | | 256 | |
nadzieje że trochę pomogłem
8 kwi 11:08
invisible: Tak dziękuję i pomyliłam się bo wynik ma byc taki jaki wyszedł dzięki
8 kwi 11:32
sasa: 1/3 * 64√3 *4
26 maj 19:54