parametr
suss: Dla jakiego parametru m, suma odwrotności pierwiastków równania jest ujemna?
x2−(m−5)x+2(3−m)=0
8 kwi 16:25
ICSP: Policz deltę. Ustal kiedy jest dodatnia. Później wzory Viet;a.
8 kwi 16:26
suss: a nie kiedy ujemna?
Jakie powinny być założenia?
1/x1+1/x2<0
coś jeszcze?
8 kwi 16:27
ICSP: Kiedy delta będzie ujemna to równanie nie posiada pierwiastków wiec jakim cudem może być wtedy
suma ich odwrotności?
8 kwi 16:28
Bizon:
napisz tą sumę odwrotności .... do współnego mianownika ... wzory Vieta na sumę i iloczyn
pierwiastków .... i do przodu
8 kwi 16:28
8 kwi 16:28
suss: U{{−b}{a} }{ ca)
8 kwi 19:49
suss: −b/a / c/a
(m−5)/2(3−m)<0
(m−5) * 2(3−m)<0
m1=5
m2=−3
dobrze to zrobiłem?
8 kwi 19:51