Wykaż równoważność
Ratox: Czy ktoś mógłby pokazać mi, jak rozwiązywać tego typu zadania, np.:
Wykaż, że poniższa funkcja jest różnowartościowa
y = √2 − √3x ( nie wiem czy dobrze widać, więc słownie − pierwiastek z 2 − √3x)
Próbowałem to rozwiązać kilkoma sposobami, niestety bezskutecznie.
Z góry dziękuję za pomoc.
8 kwi 21:59
adam: jak to ma być
y=√2−√3x
y=√2−√3x
y=√2−√3x
8 kwi 22:15
Ratox: Trzecia wersja.
8 kwi 22:17
olenka: Funkcję f: X → Y nazywamy różnowartościową, jeśli dla różnych argumentów przyjmuje różne
wartości. Warunek ten można zapisać symbolicznie:
∀ x1 ∈X ∀ x2 ∈X ( x1 ≠ x2 ⇒ f ( x1 ) ≠ f ( x2 ))
Określając różnowartościowość funkcji f sprawdzamy, czy spełniony jest warunek f(x1) − f(x2) ≠
0 przy założeniu x1 − x2 ≠ 0.
8 kwi 22:26
b.: korzystając z def. olenki, proponuję założyć, że dla pewnych x1, x2 z dziedziny mamy
f(x1) = f(x2)
a następnie przekształcać i dojść do tego, że
x1 = x2
stąd wynika, że f różnowartościowa
8 kwi 23:17