chemia pomocy
Wiola: zad. 4.
W jakiej masie kryptonu znajduje się tyle samo atomów, ile jest ich w 3 dm3 argonu w warunkach
normalnych?
8 kwi 23:27
Wiola: hello ktoś mi pomoże z chemii?
9 kwi 01:08
Wiola: Ktoś zostanie moim nauczycielem z chemii na forum

9 kwi 22:04
Wiola: może Mateusz mi pomożesz jeszcze w tym zadanku?
9 kwi 23:42
Wiola: ktoś mi pomorze krok po kroku to rozwiązać ?
10 kwi 19:09
Kejt: hmm.. prawo Avogadra?
10 kwi 19:21
Wiola: może jaśniej po proszę bo ja dawno już te tematy przerabiałam a teraz pomagam komuś bliskiemu
ukończyć zaocznie szkołę średnią a jest teraz w delegacji i trzeba oddać prace z chemii
10 kwi 19:29
Wiola: będę wdzięczna
10 kwi 19:29
Mateusz: Masa molowa argonu to 40Ar M=40g/mol
Masa molowa kryptonu 84Kr M=84g/mol
Korzystając z objętości molowej licze ile at kryptonu znajduje się w 3dm3 tego gazu
6,02*1023−−−−−−>22,4dm3
x at−−−−−−−−−−−−−−−−−−> 3dm3
i i dalej juz prosto
10 kwi 20:34
Kejt: Mateusz! jak miło.. mogę mieć sprawę?
10 kwi 20:35
Mateusz: Jak miło że ci miło

no pewnie dawaj na wokande
10 kwi 20:37
Wiola: hm, prosto zależy dla kogo...
zrobiłam tak:
x at = 6,02 *10 23 *3 przez 22,4 = 1 *3 przez 22,4 = 3 przez 22,4 ?
6,02 *10 23 = 1 Mol (n)
11 kwi 12:42
Wiola: czyli ma być 3/22,4 = 0,13 ? czy to dobrze ? zamiast liczyć 6,02 *10
23 wstawiłam 1 (mol)
a jaka jest jednostka 1 mol czy mol/g ? Przepraszam, że tak ciągle o coś pytam, ale kto pyta
nie błądzi a na pewno się czegoś nauczy

Pozdrawiam i dziękuję
12 kwi 01:42
Wiola: czyli odp. w 0,13 (nie wiem jaka bedzie jednostka ? g, mole czy może u − unitach?) kryptonu
znajduje się tyle samo atomów, ile jest ich w 3 dm3 argonu w warunkach normalnych.
12 kwi 01:51
Wiola: może mi ktoś z tym pomóc do końca będę wdzięczna ?
14 kwi 00:15
Wiola: jakie jest rozwiązanie poprawne proszę o pomoc, jeśli ktoś wie?
15 kwi 00:01
Wiola: 6,02 *10 23 *3 / 22,4 = 1*3/22,4= 0,13 ? (nie wiem jaka jednostka g czy mole czy g/mol?) czy
tak miało wyjść i czy to jest koniec tego zadania?
6,02 *10 23= 1mol
Proszę o pomoc? Będę wdzięczna
15 kwi 11:05
Wiola: ? Ktoś mi to pomoże obliczyć?
18 kwi 10:36
Wiola: czy 0,13 to już ostateczny wynik i jaka tam jest jednostka? czy trzeba jeszcze coś wyliczyć?
18 kwi 10:46
Wiola: Czy ktoś mi pomoże to obliczyć do końca i sprawdzić czy to co już obliczyłam jest dobrze? Będę
wdzięczna i pozdrawiam
20 kwi 09:47