NIERÓWNOŚĆ
pipi: | | 1 | |
Rozwiąż nierówność : |
| ≥(x−1)(x−2) |
| | | |
8 kwi 23:58
bart: za duzo pisania

sprowadz do wspolnego mianownika i odwroc mianonik tego pietrowego ulamka
9 kwi 00:00
pipi: może jednak nie takk dużo ?

9 kwi 00:01
pipi: pomocy
9 kwi 00:08
trufla: | 1 | |
| ≥ (x−1)(x−2)
|
| x−2 | | 3x−3 | |
| + |
| | | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
| |
| | (x−1)(x−2) | |
1 * |
| } ≥ (x−1)(x−2)
|
| | 4x−5 | |
(4−4x)(4x−5) ≥ 0
−16x
2 + 20x + 16 x − 20 ≥ 0
−4x
2 + 9x − 5 ≥ 0
Δ= 81 − 80 = 1
√Δ = 1
x
1 = 1,25
x
2 = 1
x (1, 1,25>
9 kwi 00:17
trufla: x (1; 1,25)
9 kwi 00:19
Eta:

D: R\ {1,2}
| | x−2+3x−3 | | 4x−5 | |
M(mianownik) |
| = |
|
|
| | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
odwwracamy:
| (x−1)(x−2) | |
| −(x−1)(x−2) ≥0
|
| 4x−5 | |
D= R{1,2,
54}
| (x−1)(x−2)−(x−1)(x−2)(4x−5) | |
| ≥0
|
| 4x−5 | |
| | (x−1)(x−2)( 1−4x+5) | |
|
| ≥0
|
| | 4x−5 | |
zamieniamy na iloczyn
(x−1)(x−2)(−4x+6)(4x−5)≥0
x=1 v x=2 v x=
32 v x=
54
Odp:
x€ (1, 54 ) U < 32, 2 )
9 kwi 00:22
Eta:
@
trufla
Nierówności
nie można dzielić ... przez ( x−1)(x−2)
9 kwi 00:27
morda: Dlaczego funkcja zaczyna się od dołu a nie od góry?
4 sty 19:31
morda: wykres fukcji*
4 sty 19:32
morda: już wiem
4 sty 19:35