Wykaż, że...
Ja: Męczyłem się długo nad tym zadaniem i na nic konkretnego nie wpadłem. Zrezygnowany zgłaszam się
do ludzi mądrzejszych (czyli do Was). Oto i one:
Wyznaczyć długość boków trójkątów prostokątnych, których obwód jest równy polu trójkąta
Będę wdzięczny za każdą pomoc
8 kwi 14:03
Basia: wiem jak to zrobić, ale wątpię czy zdążę teraz napisać, bo za pół godziny muszę zniknąć, ale
spróbuję
8 kwi 15:54
Eta:

witam, pomogę

a,b,c>0 wymiary trójkąta
myślę, że w treści zad. nie napisałeś ,że długości w liczbach naturalnych!)
a,b −−dł. przyprostokątnych , c −−−dł. przeciwprostokątnej
r −−− dł. okręgu wpisanego w taki trójkąt
P= a+b+c −−− z treści zadania
to 2r= a+b−c
c= a−2+b−2 =>
c= a+b −4
z tw. Pitagorasa a
2+b
2= c
2
a
2+b
2= (a+b−4)
2 ... po podniesieniu do kwadratu i redukcji otrzymasz:
ab −4a−4b= −8 / +16 ( dodaję do obydwu stron +16)
ab −4a −4b +16 = 8
a(b−4) −4(b−4)= 8
(a−4)(b−4)=8 =1*2*4*8
i mamy warianty:
a−4=1 i b−4=8 => a= 5 i b= 12 to: c= a+b−4 = 13
a−4=8 i b−4=1 => a= 12 i b=5 i c= 13
a−4=2 i b−4 =4 => a=6 i b=8 to c= 10
a−4=4 i b−4=2 => a=8 i b=6 i c=10
mamy cztery takie trójkątyo wymiarach : (5,12,13), (12,5,13) , (6,8,10) , (8,6,10)
spr: 1) P= 30 [j
2] i Ob= 30 [ j ] ...
3) P= 24 [j
2] i Ob= 24 [ j ]
Pozdrawiam
8 kwi 22:31
Eta:
Dodam,że nie chodzi o "mądrość" ...... to kwestia doświadczenia i rutyny
8 kwi 22:35
Eta:
Dla jasności zapis
8 (1*2*4*8) to rozkład na czynniki naturalne
8 kwi 22:38
Ja: Szacunek!
Dzięki!
8 kwi 22:42
Eta:
8 kwi 22:43
Ja: a tak w ogóle to w treści zadania nie ma nic o tym czy te boki są naturalne

ale myślę, że tak powinno być ponieważ w przeciwnym wypadku wynik byłby nie normalny
8 kwi 22:44