...
Słońce: współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f(x)= −2(x−2)(x+4) są równe:
a.(−8,80)
b.(1,10)
c.(3,14)
d.(−1,18)
Króra odp i czemu?
8 kwi 21:32
lol: rozpisz funkcję:
−2(x
2 + 4x − 2x − 8)= −2x
2 − 4x + 16
| | −Δ | | −(16 + 4*2*16) | | −144 | |
q = |
| = |
| = |
| = 18
|
| | 4a | | −8 | | −8 | |
odp. d
8 kwi 21:46
b.: rozwiązując testy, warto czasami skorzystać z tego, że jedna z odpowiedzi powinna być poprawna
pierwiastki funkcji f to 2 oraz −4, wierzchołek paraboli ma wsp. x w połowie odcinka łączącego
te pierwiastki, czyli w −1 −−> stąd odpowiedź d.
8 kwi 23:09