matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę was bardzo o pomoc. z góry dziękuję
jędrek:
3
w czworościanie foremnym wysokość ściany bocznej wynosi
√
3
cm. oblicz pole powierzchni
2
całkowitej tego czworościanu.
8 kwi 20:37
ICSP:
ściana boczna jest trójkątem równobocznym więc mogę obliczyć krawędź czworościanu:
3
a
√
3
√
3
=
⇔ a = 3.
2
2
Czworościan składa się z 4 trójkątów równobocznych dlatego jego pole wyrażamy wzorem: P = a
2
√
3
. Dokończ już sam.
8 kwi 21:01