zadania z fizyki
anny: 1. Oblicz energię fotonu światła o barwie czerwonej (λ=7*10−7m) i fioletowej (λf =
3,9*10−7m).
2. W kuchenkach mikrofalowych generuje się promieniowanie używane do ogrzewania produktów
zawierających wodę. Jak długo trwa zagotowanie litra wody o temperaturze 20 stopni C w
kuchence o mocy 1200W? Ciepło właściwe wody 4200J/kg*K.
3. Z jakim przyspieszeniem porusza się po poziomym podłożu klocek o masie 2kg, jeśli działa na
niego równolegle do podłoża siła o wartości 10N, a współczynnik tarcia jest równy 0,2?
8 kwi 19:26
Karlo:

Zad 3
F = 10N T=fN = fmg = 0,2 * 2kg * 10m/s
2 = 10N
f = 0,2
F − T = 0 − klocek sie nie porusza ⇒ a= 0
8 kwi 19:53