dzięki wielkie
Ania: Czy ktoś może mi pomóc:
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o przekątnej 16, a krawędz boczna ma dłg. 20. Mam do
obliczenia v i pc?
8 kwi 15:19
Dawid: d=a√2
12 √2 =a
a=6√2
dalej juz wiesz ?
krawedz boczn to nic innego jak Twoje H
8 kwi 15:50
Dawid: V=a*b*c
P=2(ab+bc+ac)
8 kwi 15:51
Dawid: a= 6√2 b= 6√2 c= 20
8 kwi 15:52
Dawid: a=b bo podstawa jest kwadra
8 kwi 15:52
Ania: wydaje mi się że d = 16 /2 tak ma być chyba
8 kwi 16:07
Dawid: a=8
√2 sory nie wiem dlaczego zamiast dla 16 policzylem dla 12
8 kwi 16:10