nierownosc
suss: Rozwiąż nierówność :
Czy mogę zrobić to w taki sposób?:
(3x−2)*(x+1)>0
x
1=2/3
x
2=−1
8 kwi 15:20
suss: czy jest to dobre rozwiązanie?
8 kwi 15:56
YA: to jest dobre rozwiązanie
8 kwi 16:10
ICSP: złe.
8 kwi 16:12
YA: Dlaczego? Pierwiastki właśnie takie wychodzą.
8 kwi 16:14
ICSP: a czy rozwiązaniem nierówności są dwie liczby? Z których nawet jedna nie należy do dziedziny bo
takowa nie została ustalona?
8 kwi 16:20
Dawid: ICSP healp xD
8 kwi 16:22
ICSP: Dawid napisałem ci już prawie gotowe rozwiązanie.
8 kwi 16:22
Dawid: help*
8 kwi 16:22
Dawid: ups w takim razie napisales a ja nie zagladalem xD
8 kwi 16:22
Dawid: sory i dzieki xD
8 kwi 16:23
suss: czyli nierówność powinna mieć zawsze jedno rozwiązanie?
czyli powinna być tylko liczba 2/3?
8 kwi 16:23
ICSP: Nie. Nierówność to zbiór liczb. W twoim konkretnym przypadku
| | 2 | |
Odp. x ∊ (−1; |
| > I nigdy nie zapominaj o ustaleniu dziedziny na początku. |
| | 3 | |
8 kwi 16:24
ICSP: to jest na odwórt
| | 2 | |
Odp. x ∊ (−∞;−1) unia < |
| ; + ∞) |
| | 3 | |
8 kwi 16:25
suss: dzięki wielkie
8 kwi 16:26
YA: | 3x−2 | |
| >0 Dziedzina; x+1=0 |
| x+1 | |
(3x−2)(x+1) > 0 x=−1
3x
2+x−2 D=R\{−1}
Δ=5
x
2=−1
odp. Rozwiązaniem jest x
1
8 kwi 16:32
YA: Nie wiem czy po kolei ale to ocenią lepsi
8 kwi 16:32
ICSP: czy 0 > 0
8 kwi 16:37
YA: Nie rozumiem, to gdzie błąd?
8 kwi 16:40
YA: Wiem ,miałam napisać przedziały, już rozumiem
8 kwi 16:46