Proste i odleglosci punktow od prostych
Dawid: mam zadanie w ktorym mialem z rysunku obliczyc rownania dwoch prostych k i l
prosta k y=−x+1
prosta l y=4x
i w dalszej czesci zadani mam obliczyc punkt P lezoncy na prostej l ktorego odleglosc od
prostej k jest rowna 5√2
moze ktos wytlumaczyc jak to zrobic ?
8 kwi 15:43
Dawid: up
8 kwi 16:02
Dawid: up
8 kwi 16:18
ICSP: ułóż układ równań.
P(x
p;y
p)
y
p = 4x
p
k: x + y − 1 = 0, P(x
p;y
p)
| | |xp + yp −1| | |
5√2 = |
| . Rozwiąż ten układ równań. I dodatkowo sprawdź jeszcze |
| | √12+12 | |
jego poprawność.
8 kwi 16:19
Dawid: ok wyszlo dzieki
8 kwi 16:32