wielomiany
YA: Wojteq66 czy mógłbyś zerknąć na jeszcze jedno zadanie?
X5+x4+x3+x2−2x−2 ≥0
1.Rozwiąż metodą grupowania wyrazów
2.Rozwiąż metodą Hornera
3. Narysuj wykres
8 kwi 12:39
ICSP: Fajne

Szkoda ze Wojtkiem nie jestem


Tak focha złapałem.
8 kwi 12:44
8 kwi 12:49
ICSP: To nie zapominaj o innych bo fochy mogą polecieć
Trivial coś o tym wie

x
5 + x
4 + x
3 + x
2 − 2x − 2 = x
4(x+1) + x
2(x+1) − 2(x+1) = (x+1)(x
4 + x
2 − 2) =
(x+1)(x
4 − x
2 + 2x
2 − 2) = (x+1)(x
2(x
2−1) + 2(x
2−1)) = (x+1)
2(x−1)(x
2+2)
8 kwi 12:55
ICSP: Masz pierwiastki:
−1
−1
1
Teraz będziesz tylko dzielił Hornerem.
Wykres już musisz sam narysować. Będzie on rosnący oraz będzie się odbijał od −1 a przechodził
przez 1
Odp. x5+x4+x3+x2−2x−2 ≥0 ⇔ x ∊ {−1} unia <1;+∞)
8 kwi 12:57
YA: (x+1)(x
4−x
2+2x
2−2) z czego to się wzięło?
Bardzo dziękuję za rozwiązanie,spróbuję je przeanalizować,bo niestety nie rozumiem tego
rozpisywania
8 kwi 13:42
Wojteq66: Wyłączony został wspólny czynnik przed nawias (x+1) (pkt 1 grupowanie)
ISCP ładnie Ci to rozwiązał. Musisz wyłączyć coś przed nawias, w tym wypadku kolega
pogrupował je wyłączając z każdych dwóch 'x'a, dzieki temu z każdego otrzyma w nawiasie (x+1)
Zobacz:
x
5 + x
4 = x
4(x+1)
x
3 + x
2 = x
2(x+1)
− 2x −2= −2(x+1)
Dzięki temu otrzymał wspólny czynnik x+1 który może znów wyłączyć przed nawias
8 kwi 14:07