s
??: w ostroslupie prawidlowym czworokatnym sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod
katem ostrym α, dla ktorego cos α =3/5 wyskość ostrosłupa ma długość 12cm
a) wykaż, że α = (45,60stopni)
b) oblicz objetosc tego ostrosłupa
dzieki
8 kwi 13:16
??: ?
8 kwi 13:26
??: ?
8 kwi 13:34
??: /?
8 kwi 13:40
??:
8 kwi 14:04
??: 
?
8 kwi 15:33
ICSP: 
?
8 kwi 15:40
??: zrobi ktos zadanko?
8 kwi 15:51
Dawid:

sinα =
√1−cosα2
z sin licz b
a z pitagorasa a
2a=d
d=c
√2
a potem do wzoru i masz objetosc
8 kwi 16:01
??: ?
8 kwi 16:03
ICSP: Dawid czym się różni sciana boczna od krawędzi bocznej?
8 kwi 16:07
ICSP:

Liczysz sinusa α:
| | 4 | |
sinα = |
| . Obliczenia jednak są dla ciebie |
| | 5 | |
liczę c
liczą a
a = 2c = 18
Kraedź podstawy: 18
krawędź boczna: 16
Wysokość 12.
Do wzorków.
8 kwi 16:11
??: no teraz to ok
8 kwi 16:42
Dawid: sory
8 kwi 17:07