proszę o pomoc.Dziękuję
głąb matematyczny: Zad.9 Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 st.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
8 kwi 07:26
hubcio: zauważ, że wysokość tworzy z krawędzią boczną i połową przekątnej podstawy trójkąt
charakterystyczny (30 60 90)
stąd:
8=a
√3
| | 8√3 | |
a= |
| − połowa przekątnej podstawy
|
| | 3 | |
d=x
√2
| | 1 | | 64*6 | | 3072 | | 1024 | |
V= |
| * |
| *8= |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 9 | |
8 kwi 07:41