Ja bardzo prosze o pomoc ,
Prosze o pomoc : Mam taką proźbe o pomoc w tym zadaniu i rozwiazanie. Oblicz pojemność i wewnętrzną
powierzchnię lejka w kształcie odwróconego stożka z otwartą podstawą , w którym obwód podstawy
wynosi 12 pi cm , a kąt rozwarcia stożka (kąt między ramionami przekroju osiowego) jest
prosty.
8 kwi 10:48
Wojteq66:

Obwód: 2πr =12π/2π => r=6
Wysokość poprowadzona z punktu S do wierzchołka C jest równa 6 dlatego że jest to trójkąt
równoramienny (dwa kąty po 45 stopni)
h=6
Z twierdzenia Pitagorasa obliczasz,i wychodzi l=
√72=6
√2 i zostaje Ci policzyć, bo masz już
wszystkie potrzebne dane:
Pb=πrl
8 kwi 11:01