Wyznacz z podanego wzoru wskazaną wielkość
busia100: Wyznacz podaną wartość
a. a=p
k −−−−−−> k
b. P=Ma
t −−−−−−> t
c. 3+v
a= T −−−−−−−> a
d. D= log przy podstawie 5 z (m+t) −−−−−−−−−> m
e. M=m−log przy podstawie 2 z r −−−−−−−> r
f. v=wlog(ab) −−−−−> a
Błagam zróbcie mi to i wyjaśnijcie − nie chodzi mi tylko o wynik, chciałabym to zrozumieć
ICSP: a = p
k
logarytmuję obustronnie przez log
p (i dodaje założenia p > 0 oraz p ≠ 0 )
log
p a = log
p p
k
log
p a = k * log
p p
k = log
p a
drugie w identyczny sposób