matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.3.2013
Zadania
Odp.
15
PW:
Funkcja cos(x−2) ma wykres przystający do wykresu funkcji cosx, przesunięty o wektor [2,0]. Po prostu narysować i odczytać odpowiedź z wykresu.
9
Marta:
160(3(v−50)) = 160*3v − 10v(v−50)
33
politechniczny:
2,50kg−100%
8
:
Zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrealizować zamówienie na
6
PW:
Każda rakieta zawsze trafia do celu, zdarzeniami elementarnymi nie są więc trafienia, a "naprowadzenia na cel", które są losowe, na przykład wszystkie 5 rakiet może być
3
jikA:
Jeżeli x → −2
+
to odpowiedź −
∞
jest poprawna.
3
Rav:
∫ od −
∞
do 0 z e
x
dx
5
grzybek:
a,b,c tworza pierwszy,drugi i trzeci wyraz ciagu geometrycznego te same liczby tworzą pierwszy drugi i piaty wyraz ciagu arytmetycznego.wyznacz a,b,c
27
jikA:
1
cos(30
o
) ≠
.
2
3
Andrzej:
:::rysunek::: Dany jest zbiór A={(x,y): x∊R, y∊R oraz x
2
+y
2
−4y≤0. Zbiór B jest obrazem zbioru A w
5
lucii:
1
0v0:
Zadanie 3. Pan Kowalski posiadając wysoką zdolność kredytową może zaciagnąc kredyt niezależnie w dwóch różnych bankach i jest pewnien, że zaciągnie go na 99%. Prawdopodobieństwo tego, że
0
0v0:
Właściciel sklepu może podpisać umowę sprzedarzy z jednym hurtownikiem. Poznał już warunki jaki proponują i w zwiazku z tym jego preferencje kształtują się w następujący sposób:
4
Ann:
Wiadomo, ze B, A ⊂Ω oraz p(a)=1/2 p(b) =2/3 uzasadnij czy zdarzenia moga sie wykluczac wiem, ze wykluczaja sie gdy p(a∪b)=p(a)+p(b) wyszlo mi 7/6 i co dalej?
3
tomciop:
Ma ktoś pomysł na to? x(x−2)=(x−3)(x+1)
17
archeolog:
4
Sheppard:
wiadomo ze x+y+2=0. udowodnij ze wartosc wyrazenia x
2
+y
2
+x*y−4 jest najmniejsza dla x=y=−1
1
Color:
Dłuższy bok prostokąta ma długość 6 . Kąt między przekątną prostokąta i dłuższym bokiem ma miarę 30 stopni . Ile wynosi krótszy bok prostokąta ?
1
dusia:
rozwiniecie powierzchni stozka jest polkolem o promieniu r=10cm. oblicz pole podstawy stozka
28
Sheppard:
udowodnij ze iloczyn cyfr dowolnej liczby czterocyfrowej jest niejszy od tej liczby
1
Color:
Dana jest parabola o równaniu y= x
2
− 8x − 16 . Pierwsza współrzędna wierzchołka tej paraboli jest równa .....
1
Color:
Jeśli długość jednego boku prostokąta zmniejszymy o 20% , a długość drugiego boku prostokąta zwiększymy o 5% , to pole prostokąta zmniejszy się o :
1
Color:
Liczbę ((((7
5
)
5
)
5
)
5
)
5
można przedstawić w postaci : A) 7
6
25 B) 7
2
5 C) 7
3
125 D) 49
1
25
1
m_m:
Drugi wyraz ciagu geometrycznego niemonotonicznego jest rowny 2 a czwarty wyraz tego ciagu jest rowny 8. Oblicz trzeci wyraz tego ciagu
1
Color:
Oblicz : Iloczyn 2 * log o podst.
1
3
√3
1
Color:
Jeśli długość jednego boku prostokąta zmniejszymy o 20% , a długość drugiego boku prostokąta zwiększymy o 5% , to pole prostokąta zmniejszy się o :
5
Me:
Jak się oblicza np. 2 do potęgi jednej drugiej
?
2
Color:
Rozwiąż równanie : ( x
2
+ 4 ) ( x + 4 ) ( x − 2) = 0
0
stein:
0,8*1,05=0,84
1
Color:
2
Sheppard:
wykaz ze jesli x>k to wyrazenie x
3
+ 5x−kx
2
−5k przyjmuje tylko wartosci dodatnie
////
0
demolax:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 12√3 cm , krawędź boczna ma długość 20 cm . Oblicz : pole powierzchni bocznej i objętość oraz ctg kąta nachylenia krawędzi bocznej do
4
Sheppard:
wykaz ze jesli a>2 i b<4 to
ab
2
+ 4 < b + 2a
10
jola:
Prosze o podrzucenie jakiegos pomyslu na to rownanie
4x +2
= −5
2x−3
3
jola:
w(x)= x(6−2x)(x
2
+ 36) (x
2
− 49)
0
typowy głowacki:
cześć, ktoś z kierunków ekonomiczno−finansowych ?
0
hwdtel i x3:
Ocenić równoważność równań:
1
mloda:
siema jestem cienka z geometrii więc jak możecie to pomóżcie oblicz Pc.Pb V a) PROSTOPADŁOŚCIANU O KRAWĘDZI 5,7,3
3
maturzysta:
Mam pytanie odnośnie zadania
http://matematyka.pisz.pl/strona/2543.html
Gdy zaznacza się pierwiastki na wykresie, dlaczego jedne
3
ewa:
1
2
x(6−x) = 2+x
6
Z PODSTAWY:
Klient banku otrzymał kredyt konsumpcyjny, którego oprocentowanie w skali roku było równe 24%. Spłatę rozpoczął miesiąc po otrzymaniu kredytu i spłacał go przez rok w dwunastu
2
:):
Wykres funkcji kwadratowej f(x) przesunieto o 2 jednostki w góre, i o 3 jednostki w lewo i otrzymano wykres funkcji g(x)=x
2
. Wyznacz funkcje f(x).
5
Pomocyy:
Oblicz promien okregu opisanego na trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych dlugosci 4 i 2.
1
toskaffka:
Wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie S(−3; −1) przechodzącego przez punkt P.
1
alm:
Oblicz współczynniki m i n wielomianu określonego wzorem W(x)=2x
3
+mx
2
−3x+n, podzielnego P(x)=x, wiedząc ze suma wszystkich pierwiastków wielomianu W jest równa 5.
14
hirek wrona:
czym sie różni siłą odśrodkowa od dośrodkowej ?
5
mała:
Dane są wierzchołki A(1,2,3) B(3,4,5) C(2,4,7) trójkąta ABC. Znaleźć długość wysokosci h poprowadzonej z wierzchołka C na bok AB
6
duo:
Wycinek koła o powierzchni 72π i promieniu 12 po zwinięciu tworzy stożek. jaki jest promień podstawy stożka?
6
Szymek:
Oblicz dlugosc przekatnych w czworokacie ABCD jezeli: A(−1.−2), B(−6.3), C(1.2), D(6.−3)
1
pomocy:
jest 12 kart , w ktorych jedna jest inna, uzasadnij odpowiedz ze poprzez podzielenie odpowiednio kart mozna wywnioskowac ktora to karta jest inna, prosze pomocy
!
1
iiiiiiiiiiiiii:
Mam pytanie jeśli liczyłam delte i wyszła mi 73 a pierwiastka z 73 nie ma a mimo wszystko Δ>0 to w takim wypadku licze x1 i x2 ze wzoru , ale tam trzeba podac pierwiastek z delty , to
2
lollobrigida:
tg
2
x>1
6
kokoko:
sprawdz ile miejsc zerowych ma trojmian kwadratowy:
12
prosze o pomoc:
: Naszkicuj wykres funkcji : f(x) = |4 / (|x|−2) | gdzie x ∈ R – {–2, 2}, a następnie
2
mat:
7
2
Dane jest zdarzenie A,B ⊂ Ω takie, że P(B)=
, P(A∩B)=
. Oblicz prawdopodobieństwo
9
9
zdarzenia B \ A.
4
salamon:
wyznacz wierzchołki y = −3(x+1)
2
− 1
8
marcysia:
Wyznac miejsce zerowe funkcji f(x)= log3(3x−5) +3.
4
Andrzej:
1
Dane są funkcje f(x)= −x
2
+2 i g(x)=
x
a)znajdź punkt o współrzędnych całkowitych w któym przecinają się wykresy f(x) i g(x) b) napisz równania stycznych do wykresów funkcji w tym punkcie
3
maniek:
W zadaniu mam podane że liczby x i y są naturalne, mam udowodnić że x*y jest liczbą podzielną przez 12, oraz wiem że x/12 = m reszty 4 oraz y/12 = n reszty 3 , dochodzę do postaci
8
Andrzej:
f(x)=lx+1l(3−x)
8
Kala:
y = 2(x−1)
2
+3 mam to przestawić w postaci ogólnej
10
Izula21:
3
Naszkicuj wykres funkcji i omów własności: f(x) =
+2
x−5
6
Izula21:
Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego:
3x
2
−4
a)
2x+5
x
3
+2
b)
x
2
−3x
2x−1
c)
6x
2
−1
4
xxx:
jest to dobrze ? mam zapisać to w postaci kanonicznej
2
xxx:
zapisz postać kanoniczną po pierwszsze wypiscuje a b c , mam a i b c ?
3
Izula21:
Rozwiąż równianie: a) 9x
2
−6x=−1
1
Izula21:
rozłóż wielomian na czynniki a) x
3
−2x
2
−4
5
xxx:
Zapisz postać kanoniczną y = 2x
2
+ 3x − 1
11
wiesia:
Rozwiaz nieròwnosc x
2
−4/(x−2)(x+3) <0
6
arletka17:
BARDZO PROSZE SPRAWDZIC
!jak jest zle to prosze napisac gdzie mam blad. Uczen otrzymal nastepujace oceny z kolejnych sprawdzianòw:3,2,2,1,2,3,5,2.Oblicz srednia
3
OLI:
:::rysunek::: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 8cm, a wysokość opuszczona na tę podstawę ma
5
mak:
Z dwóch miejscowości A i B oddalonych od siebie o 28 km wyjechali rowerami naprzeciw siebie Kasia i tomek . Kasia wyruszyła 20 minut wcześniej niż Tomek i jechała z prędkością o 7 km/h
1
mas:
w trójkącie prostokątnym cosinus kata ostrego jest trzy razy większy od sinusa tego samego kata . Oblicz sinus tego kata.
3
krystek:
:::rysunek::: tresc zadania
4
marc:
zad.1 w ciągu arytmetycznym (an) siódmy wyraz w a7=−2. suma trzynastu pierwszych wyrazów tego ciągu jest równa
1
matti:
9
1
zad.1 liczba x= (
√
1
+
3
√
)*12
16
27
8
rafal:
hej matematyczne glowy, pisze sprawdzian i potrzebuje pomocy z tym zadaniem:
1
ryba:
Zapisz równanie ogólne i kierunkowe prostej danej w postaci równania:
x+4
y−1
=
4
7
6
aa:
Sprawdź czy proste o równaniach: 3x−4y+2=0, y=4x+3
3
aa:
Oblicz długość odcinka o końcach P=(−5, −2) i R=(−3,3), wyznacz współrzędne środka odcinka o końcach P i R.
2
kaczks:
Sprawdź czy podane proste są prostopadłe. Odpowiedź uzasadnij. x−4y+5=0 , y=x+4
3
kaczks:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B, jeśli: A= (−2, −1), B=(−6,0)
4
ania:
uklady rownan ania: a może ktoś mi pomoże rozwiązać UKŁADY RÓWNAŃ?
0
Żółwik:
oblicz ekstrema funkcji f(x,y)=x
2
−xy+2y
2
−x+4y−5 bardzo prosze o pilna pomoc
8
jikA:
Δ > 0
5
thomas:
Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Krótsza przekątna ma długość 5 i jest prostopadła do krótszych boków tego równoległoboku. Oblicz długość dłuższej przekątnej.
3
POMOCYYYYYYYY :D:
jest tu ktos ?
2
POMOCYYYYYYYY :D:
Równanie x
4
+4x
2
+4=0 ile ma rozwiazan
2
Pomocy: