Geometria analityczna
Andrzej: | | 1 | |
Dane są funkcje f(x)= −x2+2 i g(x)= |
| |
| | x | |
a)znajdź punkt o współrzędnych całkowitych w któym przecinają się wykresy f(x) i g(x)
b) napisz równania stycznych do wykresów funkcji w tym punkcie
c) oblicz tangens kąta przecięcia stycznych
a) zrobiłem i jest to punkt (1,1)
natomiast nie wiem jak wziąć się za podpunkt b)?
27 mar 12:06
pigor: .., f'(x)= −2x i g'(x)= −
1x2 ⇒ f'(1)=
−2= m1 i g'(1)=
−1= m2 , więc
b)
sf : y−1= −2(x−1) ⇔
y=−2x+3 − równanie stycznej do wykresu funkcji f
sg : y−1=−1(x−1) ⇔
y= −x+2 − równanie stycznej do wykresu funkcji g;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | m2−m1 | | −1+2 | | 1 | |
c) tgα= | |
| | = | |
| | = |
| . ...  |
| | 1+m1m2 | | 1+(−1)(−2) | | 3 | |
27 mar 14:14
Krzysiek : jesli jeszcze pamietam dobrze to styczna do krzywej y=f(x) w punkcie (xo,f(xo) ma
rownanie
y−yo=f'(xo)*(x−xo)
27 mar 14:17
Andrzej: Czy można to zrobić inaczej niż z pochodnych?
27 mar 14:40
Mila:

P=(1,1) − punkt przecięcia wykresów
Styczna :
s: y=ax+b i (1,1)∊s
1=a*1+b⇔b=1−a
s: y=ax+1−a prosta ma mieć jeden punkt wspólny z wykresem funkcji i ...
ax
2+x−ax=1
ax
2+x(1−a)−1=0
Δ=(1−a)
2+4a=0
a=−1
s: y=−x+2 styczna do hiperboli
2)
s1:y=ax+1−a
−x
2+2=ax+1−a
x
2+ax−1−a=0
Δ=a
2−4*(−1−a)=0
a
2+4a+4=0
(a+2)
2=0
a=−2
s1: y=−2x+1−(−2)
s1: y=−2x+3 styczna do paraboli
i kąt jak u Pigora.
Trzeba przy tym sposobie odrzucić proste x=1 i y=1
27 mar 17:48