dowodzenie
Sheppard: wiadomo ze x+y+2=0. udowodnij ze wartosc wyrazenia x2+y2+x*y−4 jest najmniejsza dla x=y=−1
27 mar 18:40
Prometix: x2+xy+y2−4= (x+y)2−xy−4
a wiem ze x+y+2=0 czyli x+y=−2
wiec;
(−2)2−xy−4=−xy
jezeli x+y=−2 to y=(−2−x)
wiec −xy=−x(−2−x) widze ze jest to funkcja kwadratowa x2+2x zatem najmniejsza wartosc
jest w wierzcholku bo wspolczynnik a >0 zatem
p=−2/2=−1 czyli x=−1 czyli y tez musi byc rowne −1 chociazby podstawiajac do rownania
x+y+2=0
27 mar 18:49
Mila:
Wyznacz y z (I ) równania,
podstaw do drugiego,
oblicz wsp. wierzchołka paraboli,
podstaw do (I) równania.
27 mar 18:54
Sheppard: dzieki
27 mar 18:57
Sheppard: juz ogarniam

co ja bym bez Was zrobil... pewnie niewiele xd
27 mar 18:57