ciagi
marc: zad.1 w ciągu arytmetycznym (an) siódmy wyraz w a7=−2. suma trzynastu pierwszych wyrazów tego
ciągu jest równa
a)−52
b)−26
c)−14
d)−2
27 mar 09:20
Patronus: Według mnie za mało danych
Jest nieskończenie wiele ciągów arytmetycznych o siódmym wyrazie równym −2.
27 mar 09:22
marc: ale tak mam w zadaniu
27 mar 09:25
krystek: | | a1+an | | a1+an | |
Sn= |
| *n aś= |
| |
| | 2 | | 2 | |
stąd S
13=13*a
7=13*(−2)
27 mar 09:45
Patronus: Faktycznie − przepraszam za swój wąski horyzont
27 mar 10:41