dowodzenie
Sheppard: udowodnij ze iloczyn cyfr dowolnej liczby czterocyfrowej jest niejszy od tej liczby
27 mar 18:29
PW: Niech liczby zapisane poszczególnymi cyframi rozpatrywanej liczby będą równe
c1, c2, c3, c4.
Jest oczywiste, że
c1c2c3c4≤94<104,
a 104 jest najmniejszą liczbą czterocyfrową. To kończy dowód.
27 mar 21:33
Mila: OOO! Jest
PW.
27 mar 22:50
PW: Milu, z radością powracam po ciężkiej infekcji (jakiś bandyta zaatakował mój komputer,
gdyby nie wieloletnia praktyka "grzebania" w ustawieniach, musiałbym od nowa instalować
wszystko, a tak zajęło mi to tylko 4 dni).
27 mar 22:57
Prometix: PW co to za dowód

9
4=6561 a 6561 jest liczbą czterocyfrową.
natomisat 10
4=10 000 i to jest liczba pieciocyfrowa z tego co wiem .
27 mar 23:05
PW: Prometix, masz rację − chwila nieuwagi i głupstwo totalne, tak łatwo to nie wyjdzie.
Chwilę pomyślę − chyba że masz dowód?
27 mar 23:10
Ajtek:
PW udowodnił, że liczba 9999 jest mniejsza od iloczynu cyfr w tej liczbie. Wg mnie
wystarczy, ponieważ 9999 jest największą czterocyfrową liczbą. Co za tym idzie ma największy
iloczyn cyfr.
27 mar 23:10
Prometix: myslalem nad tym i powiem szczerze, ze jest to ciekawe zadanie

probowalem zrobic tak :
liczba 4 cyfrowa :
1000a+100b+10c+d ( oczywiscie a≠0 i a,b,c,d∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9})
czyli trzeba dowieść;
a*b*c*d < 1000a+100b+10c+d
jednak nie wiem czy to dobry pomysl
27 mar 23:14
Prometix: no tak ale na jakiej podstawie twierdzisz ze to sie sprawdzi dla kazdej liczby

jakos tego
nie widze
27 mar 23:15
Ajtek:
Tak wynika z treści zadania. Nierównośc zapisana poprawnie.
27 mar 23:16
Prometix: no ok ale wez tą nierowność rozwiąż
27 mar 23:16
jikA:
1000 * x + 100 * y + 10 * z + v − liczba czterocyfrowa
x * y * z * v − iloczyn cyfr czterocyfrowej
1000 * x + 100 * y + 10 * z + v > x * y * z * v
Jak widzimy iloczyn cyfr x * y * z * v będzie największy kiedy x = y = z = v = 9 a więc
1000 * 9 + 100 * 9 + 10 * 9 + 9 = 9000 + 900 + 90 + 9 = 9999 > 9 * 9 * 9 * 9 = 94 = 6561.
Nie wiem czy może być coś takiego.
27 mar 23:17
Prometix: generalnie w matematyce podstawianie liczb myslę że jest mało atrakcyjne bo chodzi przecież o
dowód
a w tym przypadku dowodzisz tylko jednej nierownosci skad ta pewnosc ze wszystkie inne sa
prawdziwe? ( oczywiscie mozna powiedziec ze "to widac " ale co to za dowod )
27 mar 23:21
Ajtek:
jikA to samo zrobił PW.
Swoją drogą PW, dlaczego jesteś na czarno, a nie a kolorowo?
27 mar 23:21
Mila: PW, od pewnego czasu też mam kłopoty z komputerem i po świętach zanoszę do informatyka.
Myślę, że na forum złapałam wirusa, mam zabezpieczenia, szukałam szkodników, ale nie wiadomo
dlaczego nagle wyłącza się , albo zawiesza.
27 mar 23:22
Ajtek:
Mila, nie wiem czy może mieć to jakiś związek z forum. Mój jeszcze działa

.
27 mar 23:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to może tak:
oczywistą oczywistością jest ... że jeżeli istniałaby taka liczba czterocyfrowa, to:
a≤b≤c≤d (inne układy też mogłyby istnieć ... ale ten przede wszystkim)
z oczywistych względów a≠0
jeżeli a=1 ... to b*c*d ≤93 < 103 = 1'000 < [1bcd]
jeżeli a=2 ... to 2*b*c*d ≤2*93 < 2*103 = 2'000 < [2bcd]
itd.
jeżeli a=9 ... to 9*b*c*d ≤9*93 ≤ 9*103 = 9'000 < [9bcd]
c.n.w.
27 mar 23:25
Prometix: no teraz to widac

jak dla mnie przekonujacy dowod
27 mar 23:28
Prometix: tylko jak wspomniales niekoniecznie a≤b≤c≤d moze byc przeciez c≥d
27 mar 23:29
jikA:
Dobra najbanalniejszy sposób.
| | 1 | |
1000x + 100y + 10z + v > xyzv / * |
| |
| | xyzv | |
| 1000 | | 100 | | 10 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| > 1 |
| yzv | | xzv | | xyv | | xyz | |
| | 1000 | |
Teraz wystarczy pokazać że |
| jest większe od 1. |
| | yzv | |
27 mar 23:29
Prometix: tylko iloczyn xyzv moze byc rowny 0

wiec nie bardzo
27 mar 23:30
Ajtek:
27 mar 23:30
jikA:
Ale to zakładasz że iloczyn nie jest równy 0 bo wtedy to wiadomo że liczba czterocyfrowa jest
większa.
27 mar 23:37
Prometix: jezeli tak zalozysz to ok , ale nie zalozyles
27 mar 23:38
jikA:
Dla mnie to akurat oczywista oczywistość ale mogłem to zapisać tutaj żeby nie było.
27 mar 23:41
PW: Dla dwucyfrowej:
10c1+c0>c1•c0, bo 10c1>c0(c1−1), co wynika z faktu, że 10>c0 i c1>c1−1
Dla trzycyfrowej:
100c2+10c1+c0>c2c1c0, bo 100c2+10c1+c0>100c2+c1c0>c1c0c2+c1c0>c2c1c0, co
wynika z dowodu dla liczby dwucyfrowej oraz z faktu, że 100>c0c1
Da się "pociągnąć" na czterocyfrowe?
27 mar 23:54
Prometix: mozesz mi wyjasnic to dla trzycyfrowej bo nie rozumiem , moze to juz taka pora

100c2+10c1+c0>c2c1c0 to jest jasne ale to 100c2+10c1+c0>100c2+c1c0>c1c0c2+c1c0>c2c1c0 juz
mniej
28 mar 00:01
PW: 10c1+c0>c1c0 − z dowodu dla dwucyfrowej.
100>c1c0 − oczywiste (tabliczka mnożenia, czy jak chciałem w pierwszej wersji 100>92>c0c1)
Rzeczywiście już późno, idę spać (zajrzę tu jutro).
28 mar 00:09
Prometix: oka do jutra ^^
28 mar 00:10
PW: Zadanie jest banalne, wczoraj coś nie szło.
Liczba czterocyfrowa ma postać
1000c3+100c+2+10c1+c0>1000c3>9•9•9•c3≥c0•c1•c2•c3,
co wynika z faktu, że 1000>999 oraz 9≥c0 i 9≥c1 i 9≥c2.
28 mar 20:47
PW: Chochlik:
1000c3+100c2+100c1+c0
1000>9•9•9
(zmieniłem klawiaturę i co napiszę, to źle).
28 mar 20:52
Eta:
28 mar 21:48