udowodnienie naturalności
maniek: W zadaniu mam podane że liczby x i y są naturalne, mam udowodnić że x*y jest liczbą podzielną
przez 12, oraz wiem że x/12 = m reszty 4 oraz y/12 = n reszty 3 , dochodzę do postaci
x*y=12(m+1/3)(n+1/4) ,więc z tej postaci mogę już powiedzieć że jest podzielna ale
jeszcze trzeba chyba pokazać że x*y musi być liczbą naturalną a tutaj nie jest to oczywiste ze
względu na 2. czynnik: (m+1/3)(n+1/4). Jak pokazać że ten 2. czynnik jest naturalny
27 mar 12:02
Kaja: x=12m+4 y=12n+3
x*y=(12m+4)(12n+3)= 12*12*mn+12m*3+4*12n+12=12*(12mn+3m+4n+1)
27 mar 12:45
Kaja: m, n są naturalne, więc to co jest w tym nawiasie to też daje jakąś liczbę naturalną, więc
x*y =12*(12mn+3m+4n+1) jest podzielna przez 12
27 mar 12:47
maniek: tak zgadza się, zastanawiam się czy z postaci x*y=12(m+1/3)(n+1/4) można też udowodnić, np.
jak pokazać że (m+1/3)(n+1/4) jest liczbą naturalną
27 mar 13:11