matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkat prostokatny
mas:
w trójkącie prostokątnym cosinus kata ostrego jest trzy razy większy od sinusa tego samego kata . Oblicz sinus tego kata.
27 mar 09:25
krystek:
a
sinα=
c
b
cosα=
i teraz
c
cosα=3*sinα stąd
b
a
=3*
⇒b=3a wyznacz c i podstaw
c
c
27 mar 09:41