rozwiąż równania
jola: Prosze o podrzucenie jakiegos pomyslu na to rownanie
27 mar 17:27
bezendu: 1) wyznacz dziedzinę
2) pomóż na krzyż
4x+2=−5(2x−3)
dokończysz już sama
27 mar 17:31
huehuehue: wyznacz dziedzine
| 4x+2 | | 5(2x−3) | |
| + |
| =0 |
| 2x−3 | | 2x−3 | |
27 mar 17:31
bezendu: @huehuehue po co przenosić na drugą stronę ? można prościej zrobić
27 mar 17:33
pigor: ..., np. tak :
| 4x+2 | |
| = −5 /*(2x−3) i 2x−3≠0 ⇔ 4x+2= −10x+15 i 2x≠3 ⇔ |
| 2x−3 | |
⇔ 14x= 13 i x≠
32 ⇔
x=1314 . ...
27 mar 17:36
huehuehue: lubie sobie utrudniac zycie
27 mar 17:36
jola: hmmm no niestety : wychodzi 4x+2= − 10x +15
i teraz 2( 2x+1) = −5 (2x +3) ?
27 mar 17:42
bezendu: ale po co wyłączasz 2 przed nawias

4x+2=−10x+15
14x=13 /14
patrz post pigora z 17:36
27 mar 17:50
jola: | | x2−25 | |
dzieki ! a wiec rownanie |
| = 0 |
| | x+5 | |
to x=5 lub x=−5 ?
27 mar 17:50
bezendu:
D
f=R\{−5}
x
2−25=0
x
2=25
x=5 lub x=−5
−5 odpada bo nie należy do dziedziny więc rozwiązaniem jest x=5
27 mar 17:52
jola: Dzieki wielkie za pomoc
27 mar 17:53