Rozwiąż równianie:
Izula21: Rozwiąż równianie:
a) 9x
2−6x=−1
b)(2x−6)(7−x)(x+2)=0
c)(x−4)
2(4x+12)=0
Proszę o pomoc śpieszy mi się i chcę żeby ktoś mi zrobiła zadanie kiedy ja w tym czasie robię
inne. proszę czekam na odp.
27 mar 11:08
Kaja: a) 9x
2−6x+1=0
Δ=36−36=0
b)2x−6=0 lub 7−x=0 lub x+2=0
x=3 lub x=7 lub x=−2
c) x−4=0 lub 4x−12=0
x=4 lub x=3
27 mar 11:11
Kaja: | | 6x−5 | | 4 | | 2 | |
e) |
| =− |
| zał. x≠ |
| |
| | 2−7x | | 5 | | 7 | |
−5(6x−5)=4(2−7x)
−30x+25=8−28x
2x=17
x=8,5
27 mar 11:13
Kaja: (4x−1)(3x−4)=(2x+7)(6x+1)
12x
2−16x−3x+4=12x
2+2x+42x+7
−19x+4=44x+7
63x=−3
27 mar 11:15