pierwiastki wielomianu
Olka: Czy ten wielomian ma jakiś pierwiastek? Bo nie umiem się doszukać

W(x) = x
3−10x
2+26x+8
27 mar 00:06
ICSP: a wiesz że wielomian nieparzystego stopnia musi mieć pierwiastek

PRZYNAJMNIEJ jeden
27 mar 00:07
Olka: Cóż, faktycznie

Tylko co to za dziad..
27 mar 00:08
ICSP: a nawet ładny :
| | 1 | |
x = |
| (10 − 3√278 − 6√1851 − 3√278 + 6√1851) |
| | 3 | |
27 mar 00:14
Olka: Błagam, już szukam rozniesie mnie tu z nim zaraz.
27 mar 00:15
Olka: Sam to znalazłes czy program?
27 mar 00:16
ICSP: sam znalazłem , program sprawdził
27 mar 00:16
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałaś to równanie?
27 mar 00:17
ICSP: albo inne pytanie :
Po co Ci rozwiązywać takie równanie
27 mar 00:18
Olka: To jest cześć zadania: wyznacz x tak, aby liczby x+4, x
2+4x,10x+4 były kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego o wyr całkowitych różnych od zera. No to rozwiązałam : (
x
2+4x)
2=(x+4)(10x+4). Z tego wielomian i szukam pierw. całk. 2 jest. Wielomian który
zapisałam tam wyżej to ten drugi czynnik z rozkładu. Wszystko gra
27 mar 00:23
Olka: A po to
27 mar 00:24
ICSP: (x
2 + 4x)
2 = (x+4)(10x+4)
x
4 + 8x
3 + 16x
2 = 10x
2 + 4x + 40x + 16
x
4 + 8x
3 +6x
2 − 44x − 16 = 0
jakim cudem wyszedł Ci tamten wielomian ?
Podziel jeszcze raz

x
4 + 8x
3 + 6x
2 − 44x − 16 = x
4 − 2x
3 + 10x
3 − 20x
2 + 26x
2 − 52x + 8x − 16 =
= (x−2)(x
3 + 10x
2 + 26x + 8)
Widzisz różnice ?
27 mar 00:29
Olka: Przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałam przed chwilą

Wyszło mi dokladnie to, co
Tobie. Szukałam tylko, czy drugi czynnik w zapisie iloczynowym mogę jeszcze rozbić
27 mar 00:32
ICSP: Nasze wyniki różnią się jednym znakiem
27 mar 00:36
jikA:
Można to zrobić tak.
(x2 + 4x)2 = (x + 4)(10x + 4)
[x(x + 4)]2 = (x + 4)(10x + 4)
x2(x + 4)2 − (x + 4)(10x + 4) = 0
(x + 4)[x2(x + 4) − 10x + 4) = 0
(x + 4)(x3 + 4x2 − 10x + 4) = 0
27 mar 00:48
ICSP: można

Tylko trzeba zmienić drugi + na − przy opuszczaniu nawiasów
27 mar 00:53
jikA:
Oczywiście właśnie jakoś dziwnie mi ten nawias nie pasował a dlatego że zapomniałem o minusie.
27 mar 00:55
jikA:
Poprawię od razu to.
(x + 4)(x3 + 4x2 − 10x − 4) = 0
27 mar 00:56