Funkcja wymierna .
Marta: 160(3(v−50)) = 160*3v − 10v(v−50)
Obliczcie mi to, proszę ; )
bo mi jakieś herezje wychodzą najwidoczniej ; <
27 mar 21:36
huehuehue: 160[3(v−50)]=160(3v−150)=160*3v − 150*160=...
o to Ci chodzilo ?
27 mar 21:45
Ajtek:
Mi się wydaje, że to jest równanie do rozwiązania.
27 mar 21:48
Marta: Tak to jest równanie do rozwiązania . A dokładnie to jestem w trakcie rozwiązywania takiego
zadania:"z miejscowości A do miejscowości B odległej od A o 160km wyruszyły samochód osobowy i
rowerzysta.Prędkość rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu. Czas przejazdu
samochodu jest o 3h i 20 min krótszy od czasu przejazdu rowerzysty. oblicz średnie prędkości
samochodu i rowerzysty"
i doszłam do tego momentu , tylko dalej chciałabym prosić o dobre rozwiązanie , bo mi wychodzą
jakieś kosmiczne liczby ; <
27 mar 21:52
huehuehue: v ⇒ predkosc samochodu
v−50 ⇒ predkosc rowrzysty
t ⇒ czas przejazdu samochodu
| | 1 | |
t+3 |
| ⇒ czas przejazdu rowrzysty |
| | 3 | |
| | 1600 | | 500 | |
160+ |
| −50t− |
| =160 /*3t |
| | 3t | | 3 | |
−150t
2−500t+1600=0/:50
−3t²−10+32=0 dalej sobie poradzisz ?
27 mar 22:07
Marta: już rozwiązałam tamto poprzednie równanie podane przeze mnie, ale v1=−80, a v2=30, mam obliczyć
prędkość, a prędkość nie może być przecież ujemna, dlatego dobrą dobra odpowiedz to 30, ale
jaka będzie prędkość samochodu a jaka rowerzysty?, wg tego co mam zapisane w danych o zadaniu
to prędkość samochodu = 30 , a prędkość rowerzysty to "v−50", czyli 30−50=−20

coś nie halo
chyba
27 mar 22:21
Ajtek:
−3t
2−10
t+32=0
Zjadłeś
t 
.
27 mar 22:22
Marta: tzn ? ja nie rozwiazywalam w taki sposob jak ty, tylko w taki jak podalam powyzej ; ) cos w
podobie do tego :
http://zadane.pl/zadanie/3704586
Deltę mam taką samą jak tutaj , v1 i v2 tez , ale właśnie nei wime dlaczego ta jedna
predkosc wychodzi mi ujemna

tzn roweru

no ale coz trudno . ; ./
Dziękuje za pomoc mimo wszystko

Pozdrawiam .
Dobranoc xD
27 mar 22:29
Mila: źle to rozwiązujesz, jeśli chcesz to napiszę prostsze rozwiązanie.
27 mar 23:49
Mila: Widzę, że to rozwiązane w innym wpisie i Ty tam jestes.
27 mar 23:53
Marta: jakim wpisie niby ? napisalam pod zadaniem z taka sama trescia jak ja mam do rozwiazania ,
które dodał ktoś inny , nie ja .
A to równianie do rozwiązania musi być takie a nie inne dlatego , że takie zapisaliśmy na
lekcji i na tym etapie skończyliśmy w klasie skończyliśmy to zadanie a dalej mieliśmy
dokończyc w domu , dlatego nie chce innych rozwiązań , prostszych czy tez nie , po prostu
chciałabym dobrze rozwiazać to i w taki sposob skonczyc to zadanie .
29 mar 00:48