równania
mmm: Dla jakich wartości parametry m różne rozwiazania x1 x2 równania x2 + 2x + m − 1 = 0
spełniają warunek | x1| + |x2| ≤ 3
27 mar 01:01
jikA:
Δ > 0
|x1| + |x2| ≤ 3 / 2
x12 + 2|x1x2| + x22 ≤ 3
(x1 + x2)2 − 2x1x2 + 2|x1x2| ≤ 3
Dla x1x2 ≥ 0 mamy
(x1 + x2)2 ≤ 3
dla x1x2 < 0 mamy
(x1 + x2)2 − 4x1x2 ≤ 3.
27 mar 01:03
Eta:
32= 9
27 mar 01:05
jikA:
Widzę że jakaś tępota mnie opętała. Dobrze że czuwasz Eta.
27 mar 01:09
mmm: troche tego nie rozumiem
27 mar 01:13
mmm: możesz to troche jaśniej opisać
27 mar 01:17
jikA:
Czego nie rozumiesz?
27 mar 01:28
mmm: druga linijka x1 2 + ..
27 mar 01:31
jikA:
Podnosisz obustronnie do kwadratu nierówność i otrzymujesz
(|x1| + |x2|)2 = |x1|2 + 2 * |x1| * |x2| + |x2|2 = x12 + 2|x1x2| + x22
|x|2 = |x2| = x2
|x| * |y| = |xy|.
27 mar 01:43