pomoc w geometri
mloda: siema jestem cienka z geometrii więc jak możecie to pomóżcie
oblicz Pc.Pb V a) PROSTOPADŁOŚCIANU O KRAWĘDZI 5,7,3
B) SZEŚCIANU O PRZEKĄTNEJ 4[3
C) WALCA O PROMIENIU 3 I PRZEKĄTNEJ PRZEKROJU OSIOWEGO 10
prosze o pomoc
27 mar 16:38
Janek191:
a)
a = 5, b = 7 , c = 3
Pc = 2*( a*b + a*c + b*c) =2*( 5*7 + 5*3 + 7*3) = 2*(35 + 15 + 21) = 2*71 = 142
V = a*b*c = 5*7*3 = 105
=====================
c)
r = 3
p = 10
Przekrojem osiowym jest prostokąt o bokach długości: 2r i h
Z tw. Pitagorasa mamy
( 2r)2 + h2 = p2
h2 = p2 − 4 r2 = 102 − 4*32 = 100 − 36 = 64
h = √64 = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−
Pc = 2 Pp + Pb = 2 π r2 + 2π*r*h
Pc = 2 π*32 + 2 π* 3*8 = 18 π + 48 π = 66 π
=====================================
Pb = 2 π*r*h = 2 π *3*8 = 48 π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = Pp*h = π r2 *h = π *32 * 8 = 72 π
===============================
W b) nie wiem co tam pisze .
27 mar 17:24