Oblicz współczynniki m i n wielomianu określonego wzorem
alm: Oblicz współczynniki m i n wielomianu określonego wzorem W(x)=2x
3+mx
2−3x+n, podzielnego
P(x)=x, wiedząc ze suma wszystkich pierwiastków wielomianu W jest równa 5.
−−−−−−−−−−
I teraz prośba o wyjaśnienie w odpowiedziach mam m=−10 n=0.
Wszytko ok tylko skad wiemy że n =0

Napisane jest że W(x) jest podzielne przez P(x) więc n musi być równe 0.
Tylko ja nie widzę przeszkody żeby wielomian stopnia 3 dzielić przez P(x) i otrzymać stopień
zerowy.