.
asdf: Witam, coś dziwego

Mam w kalkulatorze funkcję sin(x) i cos(x), ale wprowadzając argumenty (wartości x) są one
podawane jako liczby, a nie radiany. Jest jakaś możliwość za pomocą arcusów albo innych
funkcji zrobić tak, bym np. odczytał wartość cos1
o nie zamieniając nic na radiany?
oto przykład:
| | 1 | |
wpisując cos(30) chciałbym uzyskać wartość zwrotną |
| , a wyskakuje coś (0.89). Można jakos |
| | 2 | |
za pomocą funkcji to zrobić? (moze istnieje taka funkcja zlozona, albo cos podobnego?)
27 mar 19:42
27 mar 19:46
Prometix: cos 30 chcialbys 1/2
27 mar 19:47
asdf: no to cos(60)..ale wiadomo o co mi chodzi.
27 mar 19:48
Prometix: moj kalkulator na sin(30) odpowiada −0.9880316241 i tez nie wiem o co biega
27 mar 19:48
asdf: | | 1 | |
No widzisz, wlasnie o to chodzi, ze chcialbym uzyskać |
| |
| | 2 | |
27 mar 19:52
jikA:
| | 30 | |
A wpisz sin( |
| * π) i zobacz co dostaniesz? |
| | 180 | |
27 mar 19:52
asdf: próbowałem już, jest to:
8.224577−03
27 mar 19:54
Eta:
pod klawiszem "7" mam "deg" (stopnie)
"9" mam "rad"
przestaw rad na deg
27 mar 19:55
asdf: Chodzi mi zeby zrobic funkcje, nie zamieniając nic na stopnie
27 mar 19:58
Prometix: ooo ja wpisalem sin(30/180*pi) i wyszlo 1/2 xd ^^
27 mar 20:02
Prometix: zastanawiam sie co ten kalkulator mi liczy jak wpisze sin(30) ze podaje −0.9880316241
27 mar 20:03
asdf: to tez jest zamiana na radiany..
27 mar 20:03
asdf: zobacz:
30 jest to wartosc...30 po prostu, a 30
o to jest całkiem co innego, ponieważ:
| | π | | 3.14 | | 1 | |
30o = |
| * 30 = |
| * 30 = bardzo mało  coś koło |
| |
| | 180 | | 180 | | 2 | |
27 mar 20:05
Prometix: no dobrze ale jak on moze liczyc sin(30) czyli sinusa z liczby xd tego nie chwytam juz
27 mar 20:09
jikA:
| | 30 | |
Liczy dla liczby 30 wartość a nie kąt dla |
| * π masz kąt w radianach. |
| | 180 | |
27 mar 20:09
asdf: Jest więc jakaś taka funkcja, ktora sama liczbę zamieni na radiany? (bez mojej ingerencji!)
27 mar 20:11
jikA:
Jak nie chwytasz? Jak wiesz π ≈ 3.14 więc wpisz dla sin(3.14) zobacz co dostaniesz.
27 mar 20:11
asdf: Oczywiście nie chodzi mi o szereg Taylora/Maclaurina, bo to takie wielomian, a mi chodzi o to
by uzyskać to za pomocą kalkulatora
27 mar 20:13
jikA:
A jak wpiszesz arcsin(1) to co dostaniesz?
27 mar 20:15
asdf: To samo pomyslalem na początku, ale to nie jest to samo, zastanow sie chwile nad tym i będziesz
wieciec dlaczego nie − przeciez 1 to juz jest wynik, a ja wlasnie chce pozna wynik z liczby
(nie podanej w radianach)
27 mar 20:18
asdf: brak pomysłu?
27 mar 20:29
jikA:
| | 1 | |
U siebie jak wpiszę sin(30) dostaję |
| . |
| | 2 | |
27 mar 20:33
asdf: Oczywiście, tylko ja nie oczekuję tego, żeby otrzymać sin(30), bo tutaj masz uwzględnione
radiany − wygogluje, "przeprogramuje" kalkulator i bede miec to samo. Chodzi mi o to, czy
istnieje jakaś funkcja, ktora z liczby (nie stopni!) policzy to, albo "przekonwertuje" i nie
| | π | |
chodzi mi tutaj o |
| , ale chyba coraz bardziej jestem pewien, ze to niemozliwe  |
| | 180 | |
27 mar 20:47
jikA:
Nie rozumiem Ciebie chcesz ze zwykłej liczby otrzymać wartość tak jak byś wpisał kąt w
radianach?
27 mar 20:50
asdf: | | π | |
chce z liczby otrzymać kąt, ale za pomocą funkcji, a nie |
| |
| | 180 | |
27 mar 22:19
huehuehue: ,np wklepuje sin30 stopni otrzymuje 1/2
zeby dostac kat wklepuje arcsin (1/2) (na kalkulatorze zazywczaj shift+sinx) i dostaje kat w
stopniach
27 mar 22:27
asdf: przeczytaj jeszcze raz post z 22:19
27 mar 23:14