matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo Alois~: Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje pięcioma rakietami, z których każda naprowadzona jest na cel niezależnie od pozostałych i każda zawsze trafia do tego celu. W zasięgu obrony przeciwlotniczej pojawiły się trzy nieprzyjacielskie samoloty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie samoloty zostaną trafione. |Ω| = 35 ale juz A nie wiem jak wyliczyc znalazłam rozwiązanie którego nie rozumiem niestety −− −−> |A| = 35 − 3*25 − 3
 16 
P(A) =

27 
chciałam to policzyć na zasadzie że nie został trafiony ani jeden z tych 3 samolotow ale nie wychodzi ten wynik. Chyba że to całkiem złe rozumowanie( PEWNIE TAK) albo zapis.
nawias
3
nawias
nawias
0
nawias

=1

35−1 
biorąc przeciwne to

35 
27 mar 20:48
PW: Każda rakieta zawsze trafia do celu, zdarzeniami elementarnymi nie są więc trafienia, a "naprowadzenia na cel", które są losowe, na przykład wszystkie 5 rakiet może być naprowadzonych na jeden cel. Dlatego |Ω|=35. Zdarzenie "żaden samolot nie został trafiony" jest niemożliwe − każda rakieta musi w coś trafić. Postawione w zadaniu pytanie to pytanie o liczbę funkcji f: {1,2,3,4,5}→{1,2,3}, które są przekształceniami "na", to znaczy wykluczone są przypadki, gdy funkcje te nie osiągają jednej lub dwóch z wartości. Dlatego |A| liczymy odejmując od liczby wszystkich możliwych funkcji liczbę funkcji f1:{1,2,3,4,5}→{1,2} (jest ich 25) f2:{1,2,3,4,5}→{1,3} (jest ich 25) f3:{1,2,3,4,5}→{2,3} (jest ich 25). W liczbie 3•25 zostały policzone dwukrotnie funkcje przyjmujące tylko jedną wartość, a więc |A| = 35−3•25+3
 35−3•25+3 50 
P(A) =

=

35 81 
27 mar 22:08
Eta: Ciekawe w "co" trafi? emotka
27 mar 22:13
PW: Eta, ciepło Cię witam po paru dniach nieobecności (jakiś ••• trafił mój komputer i na takich powinny być wycelowane rakiety). Mam nadzieję, że kwestionujesz aspekty militarne, a nie sposób wyliczenia?
27 mar 22:21
Alois~: dziękuje emotka nie mam do tego odpowiedzi nigdzie ale pewnie się zgadza
27 mar 22:47
PW: Jeżeli rozumiesz moje wyliczenia i nie widzisz w nich błędu, to jest nas już dwoje znających ten wynik. Jest jakiś 'psor", który to sprawdzi, czy uczysz się sama nie licząc na szkołę?
27 mar 22:53
Alois~: PW zadanie akurat z korepetycji więc w najblizszym czasie odpowiedz dostane, a ucze się w kazdy mozliwy sposob emotka
27 mar 23:04