prawdopodobienstwo
Alois~: Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje
pięcioma rakietami,
z których każda naprowadzona jest na cel niezależnie od pozostałych
i każda zawsze trafia do tego celu. W zasięgu obrony przeciwlotniczej pojawiły się
trzy
nieprzyjacielskie samoloty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie samoloty zostaną trafione.
|Ω| = 3
5
ale juz A nie wiem jak wyliczyc znalazłam rozwiązanie którego
nie rozumiem niestety
−− −−>
|A| = 3
5 − 3*2
5 − 3
chciałam to policzyć na zasadzie że nie został trafiony ani jeden z tych 3 samolotow ale nie
wychodzi ten wynik. Chyba że to całkiem złe rozumowanie( PEWNIE TAK) albo zapis.
| | 35−1 | |
biorąc przeciwne to |
| |
| | 35 | |
27 mar 20:48
PW: Każda rakieta zawsze trafia do celu, zdarzeniami elementarnymi nie są więc trafienia, a
"naprowadzenia na cel", które są losowe, na przykład wszystkie 5 rakiet może być
naprowadzonych na jeden cel. Dlatego |Ω|=3
5. Zdarzenie "żaden samolot nie został trafiony"
jest
niemożliwe − każda rakieta musi w coś trafić.
Postawione w zadaniu pytanie to pytanie o liczbę funkcji f: {1,2,3,4,5}→{1,2,3}, które są
przekształceniami "na", to znaczy wykluczone są przypadki, gdy funkcje te nie osiągają jednej
lub dwóch z wartości. Dlatego |A| liczymy odejmując od liczby wszystkich możliwych funkcji
liczbę funkcji
f
1:{1,2,3,4,5}→{1,2} (jest ich 2
5)
f
2:{1,2,3,4,5}→{1,3} (jest ich 2
5)
f
3:{1,2,3,4,5}→{2,3} (jest ich 2
5).
W liczbie 3•2
5 zostały policzone dwukrotnie funkcje przyjmujące tylko jedną wartość, a więc
|A| = 3
5−3•2
5+3
| | 35−3•25+3 | | 50 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 35 | | 81 | |
27 mar 22:08
Eta:
Ciekawe w "co" trafi?
27 mar 22:13
PW: Eta, ciepło Cię witam po paru dniach nieobecności (jakiś ••• trafił mój komputer i na
takich powinny być wycelowane rakiety). Mam nadzieję, że kwestionujesz aspekty militarne, a
nie sposób wyliczenia?
27 mar 22:21
Alois~: dziękuje

nie mam do tego odpowiedzi nigdzie ale pewnie się zgadza
27 mar 22:47
PW: Jeżeli rozumiesz moje wyliczenia i nie widzisz w nich błędu, to jest nas już dwoje znających
ten wynik. Jest jakiś 'psor", który to sprawdzi, czy uczysz się sama nie licząc na szkołę?
27 mar 22:53
Alois~: PW zadanie akurat z korepetycji więc w najblizszym czasie odpowiedz dostane, a ucze się w kazdy
mozliwy sposob
27 mar 23:04