siła odśrodowa i dośrodkowa
hirek wrona: czym sie różni siłą odśrodkowa od dośrodkowej ?
Wiem , ze siłą odśrodkowa to siłą która 'wyrzuca' an zewnątrz z kręcącego ski e obiektu np.
płyty n, talerza itd.
Kiedy natomiast występuje siłą dośrodkowa i z czym związane jest jej występowanie ?
27 mar 15:15
Prometix: Grawitacja to sila dosrodkowa
27 mar 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy kulka obracająca się po okręgu jest przyczepiona sznurkiem (aby nie odleciała) ... także
talerz działa na zupę siłą dośrodkową.
Jeżeli siły te się równoważą ... to ciało porusza się po zadanej trajektorii owalnej ... jeżeli
nie ... to albo spiralnie spada do centrum ... albo spiralnie oddala się od centrum ... jeżeli
siła odśrodkowa nagle zanika ... ciało porusza się ruchem jednostajnym po prostej będącą
styczną do poprzedniej trajektorii ruchu w punkcie w którym siła dośrodkowa zanikła.
27 mar 15:23
hirek wrona: brednie.
Za występowanie grawitacji odpowiada oddziaływanie grawitacyjnie.
27 mar 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
hirek wrona −− a czy Prometix napisał że występowanie grawitacji odpowiada siła dośrodkowa

niee ... napisal że grawitacja działa jak siła dośrodkowa.
27 mar 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kula Ziemska się obraca −−− gdyby nie grawitacja (siła dośrodkowa), która nas dociska do
planety, lewitowalibyśmy ... −> patrz próżnia kosmiczna
27 mar 15:28
hirek wrona: nie widze sensu kłócenia sie

co do pytania. Wyczytałem, ze siłą dośrodkowa równoważy siłę odśrodkową − i nawet są takie same
wzory ( siły są o przeciwnych zwrotach). Tylko skoro tak jest to dlaczego karuzela wyrzuca
człowieka ns zewnątrz (sprawdzone empirycznie) ?
Wogóle nie widzę działania siły dośrodkowej, i niewiele zrozumiałem z Twojego tłumaczenia
27 mar 15:30
hirek wrona: za grawitacje odpowiada masa − tak mnie uczono , nie wiem skąd teoria że to siła dośrodkowa ..
a przynajmniej tego nie rozumiem.
27 mar 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
siedzisz w wagonie na karuzeli
siła odśrodkowa działa na Ciebie tak ... że gdybyś się niczego nie trzymał to byś poleciał 'do
przodu' (styczna)
siła dośrodkowa to siła jaką musisz włożyć w to aby ustać wewnątrz karuzeli ... siła reakcji
wagoniku w którym siedzisz, a na który napierasz
siłę dośrodkową i odśrodkową łatwo zauważyć podczas jazdy samochodem.
gdy samochód skręca w lewo ... Twoje ciało jest 'wypychane' w stronę prawych drzwi (tak to
interpretujemy empirycznie) i to jest siła odśrodkowa.
Natomiast Ty nie wylatujesz z samochodu ... więc coś Ciebie w nim musi utrzymywać ... jest to
siła dośrodkowa ... czyli Twoje naprężone mięśnie, które utrzymują Ciebie w siedzeniu i nie
pozwalają ciało na polecenie na drzwi .... lub − to jest wytrzymałość drzwi, na których
rozpłaszczony leżysz, a one Ciebie trzymają wewnątrz samochodu
27 mar 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurdę −−− a czy ktokolwiek napisał co odpowiada za grawitację

NIEEE

napisane zostało czym jest grawitacja dla mieszkańców planety ... jakie jest jej znaczenie. (a
nie jej pochodzenie)

czytaj ze zrozumieniem
27 mar 15:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
to powiedz mi −−− co sprawia, że planety krążą po orbitach a nie lecą przez wszechświat po
linii prostej
27 mar 15:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
a na Twoje pytanie o karuzeli odpowiedziałem Ci w mojej pierwszej wypowiedzi ... wystarczy
tylko zrozumieć zapisane tam słowa
27 mar 15:42
Prometix: zacytuje ci moze podrecznik:

Ciało wykonuje ruch po okregu ze stala szybkoscia jesli wypadkowa wszystkich sil dzialajacych
na to cialo jest w kazdej chwili zwrócona do srodka okregu. Siłę tę nazywamy Siłą dosrodkową.
Sila dosrodkowa moze miec rozną naturę. Ksiezyc wykonuje wokol ziemi ruch po okregu, bo dziala
na niego sila przyciagania ziemskiego ( sila dosrodkowa o naturze grawitacyjnej ). Wg Bohra
elektron krazy wokol jadra atomu bo dziala na niego sila dosrodkowa o naturze elektrycznej.
Kulka zawieszona na nitce porusza sie po okregu w plaszczyznie poziomej, bo silą dosrodkową
jest siła sprezystosci nitki.
kumasz juz ?
27 mar 15:53
Prometix: A jeżeli chodzi o karuzele to owszem wyrzuci cie ona na zewnątrz kiedy przestaniesz się trzymać
czegokolwiek jeżeli to zrobisz to zniknie siła dośrodkowa ktora utrzymuje cialo w ruchu po
okręgu i cie wywali na zewnątrz
27 mar 15:58
hirek wrona: dzieki WIELKIE za odpowiedzi

Teraz już rozumiem

, no ale wychodzi na to , że siła
dośrodkowa , jest siłą pozorną. tzn. hipotetyczna siła jaką trzeba zadziałać aby zachowac
równowagę z siłą odśrodkową.
27 mar 16:46