matematykaszkolna.pl
siła odśrodowa i dośrodkowa hirek wrona: czym sie różni siłą odśrodkowa od dośrodkowej ? Wiem , ze siłą odśrodkowa to siłą która 'wyrzuca' an zewnątrz z kręcącego ski e obiektu np. płyty n, talerza itd. Kiedy natomiast występuje siłą dośrodkowa i z czym związane jest jej występowanie ?
27 mar 15:15
Prometix: Grawitacja to sila dosrodkowa
27 mar 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna: kiedy kulka obracająca się po okręgu jest przyczepiona sznurkiem (aby nie odleciała) ... także talerz działa na zupę siłą dośrodkową. Jeżeli siły te się równoważą ... to ciało porusza się po zadanej trajektorii owalnej ... jeżeli nie ... to albo spiralnie spada do centrum ... albo spiralnie oddala się od centrum ... jeżeli siła odśrodkowa nagle zanika ... ciało porusza się ruchem jednostajnym po prostej będącą styczną do poprzedniej trajektorii ruchu w punkcie w którym siła dośrodkowa zanikła.
27 mar 15:23
hirek wrona: brednie. Za występowanie grawitacji odpowiada oddziaływanie grawitacyjnie.
27 mar 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna: hirek wrona −− a czy Prometix napisał że występowanie grawitacji odpowiada siła dośrodkowa niee ... napisal że grawitacja działa jak siła dośrodkowa.
27 mar 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna: Kula Ziemska się obraca −−− gdyby nie grawitacja (siła dośrodkowa), która nas dociska do planety, lewitowalibyśmy ... −> patrz próżnia kosmiczna
27 mar 15:28
hirek wrona: nie widze sensu kłócenia sie emotka co do pytania. Wyczytałem, ze siłą dośrodkowa równoważy siłę odśrodkową − i nawet są takie same wzory ( siły są o przeciwnych zwrotach). Tylko skoro tak jest to dlaczego karuzela wyrzuca człowieka ns zewnątrz (sprawdzone empirycznie) ? Wogóle nie widzę działania siły dośrodkowej, i niewiele zrozumiałem z Twojego tłumaczenia
27 mar 15:30
hirek wrona: za grawitacje odpowiada masa − tak mnie uczono , nie wiem skąd teoria że to siła dośrodkowa .. a przynajmniej tego nie rozumiem.
27 mar 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna: siedzisz w wagonie na karuzeli siła odśrodkowa działa na Ciebie tak ... że gdybyś się niczego nie trzymał to byś poleciał 'do przodu' (styczna) siła dośrodkowa to siła jaką musisz włożyć w to aby ustać wewnątrz karuzeli ... siła reakcji wagoniku w którym siedzisz, a na który napierasz siłę dośrodkową i odśrodkową łatwo zauważyć podczas jazdy samochodem. gdy samochód skręca w lewo ... Twoje ciało jest 'wypychane' w stronę prawych drzwi (tak to interpretujemy empirycznie) i to jest siła odśrodkowa. Natomiast Ty nie wylatujesz z samochodu ... więc coś Ciebie w nim musi utrzymywać ... jest to siła dośrodkowa ... czyli Twoje naprężone mięśnie, które utrzymują Ciebie w siedzeniu i nie pozwalają ciało na polecenie na drzwi .... lub − to jest wytrzymałość drzwi, na których rozpłaszczony leżysz, a one Ciebie trzymają wewnątrz samochodu
27 mar 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna: kurdę −−− a czy ktokolwiek napisał co odpowiada za grawitację NIEEE napisane zostało czym jest grawitacja dla mieszkańców planety ... jakie jest jej znaczenie. (a nie jej pochodzenie) czytaj ze zrozumieniem
27 mar 15:38
Artur_z_miasta_Neptuna: to powiedz mi −−− co sprawia, że planety krążą po orbitach a nie lecą przez wszechświat po linii prostej
27 mar 15:40
Artur_z_miasta_Neptuna: a na Twoje pytanie o karuzeli odpowiedziałem Ci w mojej pierwszej wypowiedzi ... wystarczy tylko zrozumieć zapisane tam słowa
27 mar 15:42
Prometix: zacytuje ci moze podrecznik:emotka Ciało wykonuje ruch po okregu ze stala szybkoscia jesli wypadkowa wszystkich sil dzialajacych na to cialo jest w kazdej chwili zwrócona do srodka okregu. Siłę tę nazywamy Siłą dosrodkową. Sila dosrodkowa moze miec rozną naturę. Ksiezyc wykonuje wokol ziemi ruch po okregu, bo dziala na niego sila przyciagania ziemskiego ( sila dosrodkowa o naturze grawitacyjnej ). Wg Bohra elektron krazy wokol jadra atomu bo dziala na niego sila dosrodkowa o naturze elektrycznej. Kulka zawieszona na nitce porusza sie po okregu w plaszczyznie poziomej, bo silą dosrodkową jest siła sprezystosci nitki. kumasz juz ?
27 mar 15:53
Prometix: A jeżeli chodzi o karuzele to owszem wyrzuci cie ona na zewnątrz kiedy przestaniesz się trzymać czegokolwiek jeżeli to zrobisz to zniknie siła dośrodkowa ktora utrzymuje cialo w ruchu po okręgu i cie wywali na zewnątrz
27 mar 15:58
hirek wrona: dzieki WIELKIE za odpowiedzi emotka Teraz już rozumiem , no ale wychodzi na to , że siła dośrodkowa , jest siłą pozorną. tzn. hipotetyczna siła jaką trzeba zadziałać aby zachowac równowagę z siłą odśrodkową.
27 mar 16:46