geometria analityczna
Andrzej:

Dany jest zbiór A={(x,y): x∊R, y∊R oraz x
2+y
2−4y≤0. Zbiór B jest obrazem zbioru A w
translacji o wektor u=[2,−1]. Opisz zbiór B za pomocą nierówności, a następnie zaznacz na
płaszczyźnie zbiór (A u B)'.
Zbiór B już opisałem, okręgi wyszły mi: O
a: x
2+(y−2)
2≤4 , O
b: (x−2)
2+(y−1)
2≤4 tylko mam
problem z zaznaczeniem zbioru (AuB)'. Czy nie jest to czasem (AnB)?
27 mar 19:40
Andrzej: Chwileczkę... Zbiorem będzie wszystko oprócz Tych okręgów?
27 mar 19:42
Prometix: (AuB)" to z de morgana jest rowne (A"n B")
ten cudzyslow to prim " ( nie moglem znalesc zwyklego znaczka )
27 mar 19:43
Mila:

Dany jest zbiór A={(x,y): x∊R, y∊R oraz x
2+y
2−4y≤0.
x
2+(y−2)
2−4≤0
x
2+(y−2)
2≤4
u=[2,−1].
(x−2)
2+(y−1)
2≤4
(AUB)
(AUB)'
27 mar 20:51