logarytmy
marcysia: Wyznac miejsce zerowe funkcji f(x)= log3(3x−5) +3.
proszę o pomoc
27 mar 12:47
marcysia: log3(3x−5)+log3(81)=0
doszłam do takiej postaci, co dalej? : )
27 mar 12:49
marcysia: i założenie oczywiście 3x−5>0
27 mar 12:50
marcysia: czy ktos cos?
27 mar 13:09
huehuehue: czy ta funkcja wyglada tak
f(x)=log3(3x−5) + 3 czy tak log3((3x+5)+3)?
log381≠3
27 mar 13:11
marcysia: ta pierwsza opcja
27 mar 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
log3(3x−5) + 3 = 0 ⇔ log3(3x−5) = −3 ⇔ 3x−5 = 3−3 ⇔ 3x = 5+ |
| ⇔ ... dalej sama zrób |
| | 27 | |
27 mar 14:34
marcysia: nie rozumiem opuszczenia logarytmu w tym miejscu: 3x−5 = 3−3
27 mar 22:03
huehuehue: z definicji logab=c czyli ac=b
u Ciebie
a=3 c=−3 b=3x−5
27 mar 22:06