matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomóżcie
Color:
Rozwiąż równanie : ( x
2
+ 4 ) ( x + 4 ) ( x − 2) = 0
27 mar 17:57
bezendu:
x=−4 ∨ x=2
27 mar 18:01
pigor:
..., a więc ...
"twój" iloczyn:
(x
2
+4)(x+4)(x−2)= 0
⇔ x
2
+4= 0 lub x+4=0 lub x−2=0 ⇔ ⇔ x∊∅ lub x=−4 lub x=2 ⇔
x=−4
lub
x=2
⇔
x∊{−4,2}
. ...
27 mar 18:04