trygonometria
Licealista D: Witam, jak w takim przypadku y = cos(x−2) obliczyć miejsca zerowe funkcji w przedziale
(0;2π>

27 mar 22:27
PW: Funkcja cos(x−2) ma wykres przystający do wykresu funkcji cosx, przesunięty o wektor [2,0]. Po
prostu narysować i odczytać odpowiedź z wykresu.
27 mar 22:37
Licealista D: Dobrze, tylko wektor 2 jak mam odzwierciedlić gdy wykresy są w miarach z π? :<
27 mar 22:41
PW: To są liczby, dziedziną funkcji cosx jest zbiór liczb rzeczywistych (liczba π to w przybliżeniu
3,14). Nie należy myśleć o miarach kątów ani geometrycznym sensie, po prostu jest to funkcja,
której wykres znamy.
27 mar 22:47
Licealista D: Dobrze, a teraz dla jakiej wartości parametru a istnieje rozwiązanie
sin2x + sinx + a = 0
Więc Δ≥0
1−4a ≥ 0 a ≤ 14
i teraz dalej nie wiem.
27 mar 23:04
27 mar 23:09
Licealista D: Rozumiem graficzne rozwiązanie z prostą −m . Ale nie wiem czemu f(1)≥ 0 i f(−1)≥0 sinus
przyjmuje wartości od −1 do 1 ale nie mogę dojść do tego czemu tak też jest :<
27 mar 23:34
Prometix: a widziałeś kiedys sinusa wiekszego od 1 albo mniejszego od −1
27 mar 23:36
Licealista D: Nie widziałem ale czemu to ma być większe, bo nic mi nie mówi wykres sinusa do tych warunków
f(1)≥0 i f(−1)≥0 . t2 + t + m= 0 i teraz f(1) czyli 12 + 1 + m ≥ 0 ale czemu większe hm.
27 mar 23:43
Prometix:

Tak mniej wiecej wyglada wykres sinusa
wiec jezeli masz rownanie sin
2x+sinx+a=0 to pociaga od razu ze ⇒sinx<−1,1>
z delty moze ci wyjsc np ze sin bylby rowny 10 i wtedy np dla jakiegos parametru a rownego −110
byloby to prawdziwe rownanie ale sinus nie moze rownac sie 10 stad masz takie zalozenie od
razu , i to jest twoja dziedzina innej mozliwosci nie ma
27 mar 23:48
Cusack: popatrz na wykres Mili tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/195123.html
szukamy rozwiązań w przedziale <−1,1> (bo takie wartości przyjmuje sinus)
jeżeli f(1) byłoby mniejsze od zera i f(−1)<0 to wtedy nie będzie przecięć wykresu z prostą,
czyli brak rozwiązań. A tego nie chcemy
27 mar 23:50
jikA:

Jeżeli f(−1) < 0 oraz f(1) < 0 to zobacz jak wyglądał by wykres.
t
1 oraz t
2 nie mieszczą się w przedziale [−1 ; 1] a więc brak rozwiązań.
27 mar 23:59
Licealista D: Dobrze, a jakbym chciał obliczyć pierwiastki równania kwadratowego i dać warunek, że muszą być
pomiędzy −1 a 1 czyli
i
Powinno wyjśc według mojego myślenia a nie wychodzi mi :<
28 mar 00:08
Licealista D: jikA teraz zrozumiałem

ale jeszcze zastanawiam się czy z obliczeniem pierwiastków nie dałoby
radę rozwiązać.
28 mar 00:12
jikA:
Wychodzi też.
−2 ≤ −1 +
√1 − 4m ≤ 2
−1 ≤
√1 − 4m ≤ 3
0 ≤ 1 − 4m ≤ 9
lub
2 ≥ 1 +
√1 − 4m ≥ −2
1 ≥
√1 − 4m ≥ −3
9 ≥ 1 − 4m ≥ 1
−2 ≤ m ≤ 0
| | 1 | | 1 | |
m ∊ [−2 ; |
| ] ∪ m ∊ [−2 ; 0] ⇒ m ∊ [−2 ; |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
28 mar 00:23
Prometix: zobacz :
sin2x+sinx+a=0
Δ=b2−4*a*c=12−4*1*a=(1−4a) to jest moja delta jezeli mam miec w ogole jakies rozwiazanie to
wiem że Δ≥0 to jest raczej oczywiste.
Ale poza tym te miejsca zerowe które oblicze będą sinusem ( bo mam sinusa w równaniu) wiec
dokładam kolejne założenie, że sinx∊<−1;1>
wyliczam dla jakiej wartosci Δ≥0 czyli 1−4a≥0 co daje a≤1/4 ( poki co teraz moge mowic w
ogole o jakimkolwiek rozwiazaniu )
jednak to rozwiazanie musi siłą rzeczy należeć do przedziału <−1;1>
liczysz sinx1=(−b−√Δ)/2a=(−1−√1−4a)/2
i teraz wiesz ze sinx1≥−1 i sinx1≤1
czyli 1≥(−1−√1−4a)/2 oraz −1≤(−1−√1−4a)/2 obustronnie razy 2 i przenosimy
odrazu 1
3≥−√1−4a −1≤−√1−4a
√1−4a≥−3 √1−4a≤1
widaz ze zeba zaszla nierownosc nr 1 to po prostu wyrazenie pod pierwiatskiem musi byc wieksze
od 0 badz rowne (pierwiastek nie moze byc ujemny ) a w nr 2 wyrazenie po pierwiastkiem musi
byc po prostu mniejsze badz rowne 1 zatem mam:
z nr 1 a≤1/4 z nr 2 a≥0 czyli a∊<0;1/4>
teraz analogicznie przyklad drugi czyli drugi pierwiastek sinx2≤1 i sinx2≥−1
nie chce mi sie juz tego tutaj pisac ale otrzymasz :
−2≤a i a≤1/4 czyli a∊<−2;1/4>
teraz patrzymy na pierwszy warunek czyli Δ≥0 dla a ≤1/4
oczywiscie widzimy ze mamy sinusa ( czyli rozwiazanie gdy a∊<−2;1/4> suma <0;1/4> czyli
a∊<−2;1/4>)
a ten przedzial spelnia warunek otrzymania jakichkolwiek pierwiastkow rownania sin2x+sinx+a=0
bo miesci sie on w przedziale kiedy Δ≤1/4
czyli
odp:a∊<−2;1/4>
28 mar 00:53
Licealista D: Dzięki Wam, teraz już wszystkie podstawowe wątpliwości mam rozwiązane, bo nie lubię
z automatu rozwiązywać zadanie jak pojedynczego punktu nie rozumiem
28 mar 09:26