równanie z parametrem
denatlu: Dla jakich parametrów m równanie sin
2x + sinx + m = 0 ma rozwiązania?
t
2+t+m=0
pierwsza myśl była:
−1≤t
1t
2≤1 ⇒ −1≤m≤1
−1≤t
1+t
2≤2 ⇒m∊R
| | 1 | |
co tutaj jest źle? odpowiedź to m∊<−2, |
| > |
| | 4 | |
27 mar 19:07
Eta:
f(−1)≥0 i f(1)≥0
27 mar 19:21
Patryk:

m∊<Yw;f(1)> f(t)=−t
2=t y=m
27 mar 19:25
denatlu: a co jest złego w moim zapisie?
27 mar 19:33
Patryk: ja umiem tylko mój sposób
27 mar 19:34
denatlu: patryk, co to jest Yw i skąd wiesz że m tak nalezy? f(t)=−t2−t miało byc tak?
27 mar 19:47
denatlu: z Twojego Eta też nie idzie
27 mar 19:54
Eta:
Jak nie idzie?

f(−1)= 1−1+m≥0 ⇒m≥0
f(1)=1+1+m≥0 ⇒m ≥−2
27 mar 19:58
denatlu: mam wrażenie, że robicie te zadania jak wam sie podoba. To raczej ma być cześć wspólna tych
trzech warunków. Szukasz m dla którego jednocześnie f(−1)>0 i f(1)>0. Nie jest tak?
27 mar 20:05
Prometix: denatlu sprubuj to rozwiazac:
sin2x*cos2x=18 − √316
27 mar 20:06
denatlu: | 1 | |
| −? nie widze co tam jest |
| 8 | |
27 mar 20:07
Prometix: tam jest
√3/16 a tak przy okazju to musi byc czesc wspolna bo sinus musi byc w zakresie
od 1 do −1 ( widziales kiedys sinusa wiekszego od 1

badz mniejszego od minus 1

? )
dodatkowo m ma byc mniejsze od 1/4 wiec wszystkie warunki musza sie pokrywac czyli wzajemnie
spelniac czyli czesc wspolna
27 mar 20:08
27 mar 20:20
Mila:

Dla jakich parametrów m równanie sin
2x + sinx + m = 0 ma rozwiązania?
sin
2x + sinx + m = 0⇔
sin
2+sinx=−m
sinx=t
f(t)=t
2+t i |t|≤1 i y =−m
Metoda graficzna
Rozważamy f(t) tylko dla t∊<−1,1>
| | −1 | |
tw= |
| współrzedna wierzchołka paraboli |
| | 2 | |
| | −1 | | −1 | |
f( |
| )= |
| wartość najmniejsza f(t) |
| | 2 | | 4 | |
f(1)=2 wartość największa f(t) dla t∊<−1,1>
y=−m (niebieska prosta) ma wspólne punkty z wykresem f(t) dla
| | 1 | | 1 | |
m< |
| i m>−2⇔m∊<−2; |
| > |
| | 4 | | 4 | |
27 mar 20:28
archeolog:
27 mar 20:29
denatlu: w szkole uczyli mnie robić to tak, dla ułatwienia:
| | 1 | |
m>− |
| /(−1) (wtedy normalna prosta m ma przecięcia, mnożę razy −1) |
| | 4 | |
czyli uczyli mnie źle ?
27 mar 20:55
Mila: Z Twoim zapisem trzeba uważać, aby dobrą dać odpowiedź.
27 mar 21:20
denatlu: to znaczy ze jak u mnie trzeba to zrobić?
27 mar 21:24
Mila: Raczej nie.Można łatwo popełnić błąd.
28 mar 17:25