matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równianie
ewa:
1
2
x(6−x) = 2+x
27 mar 16:13
Licealista_Theosh:
1
3x−
x
2
=2+x
2
1
−
x
2
+2x−2=0
2
teraz Δ i liczysz x
1
i x
2
27 mar 16:44
ewa:
dziękuję
27 mar 16:49
pigor:
..., proponuję jednak np. tak:
1
2
x(6−x)= 2+x
/*(−2) ⇔ −x(6−x)= −4−2x ⇔ ⇔ x
2
−4x+4=0 ⇔ (x−2)
2
=0 ⇔ x−2=0 ⇔
x=2
. ...
27 mar 17:32