..
prosze o pomoc:

: Naszkicuj wykres funkcji : f(x) = |4 / (|x|−2) | gdzie x ∈ R – {–2, 2}, a następnie
wyznacz
wszystkie
wartości parametru m, dla których równanie : |4 / (|x|−2) | = 3m – m3 ma cztery rozwiązania
27 mar 13:27
iiiii: f(x)=4/(|x|−2) v f(x)=−4/(|x|−2)
z tego masz
f(x)= 4/(x−2) dla x>2 oraz f(x)=4/(−x−2)=−4/(x+2) dla x<2
oczywiscie x≠2 i −2
z drugiej alternatywy masz
f(x)=−4/(x−2) dla x>2 oraz f(x)=−4/(−x−2)=4/(x+2) dla x <2
oczywiscie x≠2 i −2
i to narusuj
27 mar 13:39
: a w jaki sposob okreslic wartosc parametru m, ? napewno pomoze mi rysunek, ale chyba tez jakie
przekstalcenia twgo bym musiala,
27 mar 13:48
Licealista_Theosh: tam jest 3m−m3?
27 mar 13:53
: tak
27 mar 13:57
iiiii: 3m−m3=−m(m2−3m)=−m(m−√3)(m+√3)
i teraz to 3m−m3 musi miec 4 rozwiazania patrzysz na jakim to jest przedziale i liczysz np ze
3m−m3>0 i z tego wyliczysz m
27 mar 14:01
: hm, na ktory przedzial patrze?
27 mar 14:05
iiiii: na rysunku zobaczysz na jakim przedziale ma 4 rozwiazania
27 mar 14:08
iiiii:

z tego przykladowego wykresu wynika ze prosta zielona czyli wlasnie 3m−m
3 ma 4 punkty wspolne
z tym przykladowym wykresem gdy ;
3m−m
3>0 i 3m−m
3<4
27 mar 14:10
: na wykresie tego 3m−m3, czy na wykresie tej pierwszje fukcji?
27 mar 14:10
: aha okej, dziekuje
27 mar 14:11
iiiii: nie rysujesz w ogole wykresu 3m−m3 bo to dla jakiegos m da ci stala liczbe wiec ostatecznie to
3m−m3 to bedzie prosta rownolegla do osi ox przykladowo dla liczby m=1 to 3m−m3=2
27 mar 14:13
Mila:

| | 4 | |
f(x) = | |
| | gdzie x ∈ R – {–2, 2}, |
| | (|x|−2) | |
4 rozwiązania dla
y=3m – m
3>2⇔
m
3−3m+2<0
w(m)=m
3−3m+2 =
w(1)=1−3+2=0 ⇔ m=1 jest pierwiastkiem wielomianu
schemat Hornera:
1 0 −3 2 m=1
1 1 −2 0
m
3−3m+2 =(m−1)*(m
2+m−2)
Δ=9
m
3−3m+2<0⇔(m−1)
2*(m*2)<0 i m∊D
m<−2
27 mar 16:14