:
Zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrealizować zamówienie na
czas, postanowiono wykonywać dziennie jednakową liczbę taboretów. Po wykonaniu 66 2/3 %
zamówienia usprawniono produkcje tak, ze dzienna produkcja wzrosła o 4 taborety, zaś
zamówienie zrealizowano o 5 dni wczesniej. W ciagu ilu dni planowano wykonać zamówienie
27 mar 20:58
Eta:
pigor napisz rozwiązanie

( bo nie chcę się powtarzać)
27 mar 22:12
: no wlasnie robie i mi zle wychodzi niz w odpowiedziach
27 mar 22:14
Eta:
60 dni
27 mar 22:14
27 mar 22:16
Ajtek:
Eta, zaczynasz kolorować
27 mar 22:17
pigor: ... , no to niech
x=? − szukana liczba dni , to z warunków
zadania
x>5 i
720x − planowana produkcja dzienna, oraz równanie
np. takie:
13*720x−5= 13*720x+4 /:4 ⇔
60x−5=
60x+1 /*x(x−5} ⇔
⇔ 60x=60x−300+x(x−5) ⇔ x(x−5)= 300 ⇔ x(x−5)= 20*15 ⇔
x=20 dni ...
27 mar 22:18
pigor: ... O! kurcze, a jaką masz odpowiedź

. ...
27 mar 22:20
Eta:
?
27 mar 22:21