Ciągi - wyznacz a,b,c
grzybek: a,b,c tworza pierwszy,drugi i trzeci wyraz ciagu geometrycznego te same liczby tworzą pierwszy
drugi i piaty wyraz ciagu arytmetycznego.wyznacz a,b,c
27 mar 20:41
krystek: ?
27 mar 21:32
grzybek: cos nie zrozumiale?
27 mar 21:33
krystek: Jeszcze musi być coś dane.
27 mar 21:43
grzybek: tylko to bylo w zadaniu na kartowie
27 mar 23:01
pigor: ..., no to np. tak : z własności tych ciągów
b
2=ac i ac>0 i b−a=r i c=a+4r ⇒ b
2=ac i c=a+4(b−a) ⇔
⇔ (*)
c=4b−3a i b
2=a(4b−3a) ⇒ b
2−4ab+3a
2=0 ⇔
⇔ b
2−2*b*2a+4a
2= a
2 ⇔ (b−2a)
2=a
2 ⇔ |b−2a|=|a| ⇔
⇔ b−2a=−a lub b−2a=a ⇔
b=a lub
b=3a ⇒ stąd i z (*)
(b=a i c=a) lub (b=3a i c=9a) ⇔
a=b=c lub
(a,b,c)= (a.,3a,9a). ...
28 mar 00:41
grzybek: tyle to i ja wiem z tego co wiem to maja wyjsc dokladne liczby
28 mar 14:37
pigor: no to dokończę ... masz więc takie liczby : ...
(a,b,c)=
(a,a,a) lub
(a,3a,9a) , gdzie a∊R
− albo a∊R
+ . , czyli
masz 4 razy
∞ wiele takich uporządkowanych trójek (a,b,c) i tyle . ...
28 mar 14:48
pigor: .., no i co ...
grzybie 
tyle to ty też wiesz, ale nie możesz pojąć , co
28 mar 15:49
Eta:
28 mar 15:50